Κατσαρίδες, γρύλοι και τριζόνια προκαλούν «πονοκέφαλο» στους αγρότες
«Στην αρχή είχαμε τις πλημμύρες του Daniel, μετά ήρθε ο ήπιος χειμώνας που δεν βοήθησε στην εξόντωση των εχθρών των καλλιεργειών, τώρα έχουμε τον παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος στρεσάρει τα φυτά, τα κάνει καχεκτικά, ενώ σε πολλά δέντρα η ακαρπία είναι ο κανόνας. Συνεχίζουμε να λέμε ‘‘το νερό νεράκι’’ και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, μας ήρθαν και όλα τα έντομα του κόσμου στα χωριά μας, δημιουργώντας μία τρομακτική εικόνα. Μάλλον πρωταγωνιστούμε σε σίκουελ της ταινίας “Οι επτά πληγές του Φαραώ”», δηλώνει χαριτολογώντας στην «ΥΧ» ο Τυρναβίτης συνεταιριστής Χρήστος Τασιούλας, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει τελευταία ο θεσσαλικός κάμπος.
Πράγματι, η έντονη παρουσία των αυξημένων πληθυσμών αρχικά των κατσαρίδων και, στη συνέχεια, των γρύλων και των τριζονιών έχουν προκαλέσει ανησυχία στον πληθυσμό, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον ακόμη και πανελλαδικών ΜΜΕ. Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα εποχικό φαινόμενο, το οποίο συνδυάζεται με την κλιματική κρίση», ενώ διαβεβαιώνουν τους καλλιεργητές ότι «δεν κινδυνεύουν οι παραγωγές τους» και τον πληθυσμό ότι «δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας».
Εποχικό φαινόμενο
Ο καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Αθανασίου, δηλώνει ότι η εμφάνιση των μεγάλων πληθυσμών τριζονιών αποτελεί ένα εποχικό φαινόμενο, το οποίο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται κάθε χρόνο και κύρια αιτία εμφάνισης είναι η παρατεταμένη ζέστη, αφού τα συγκεκριμένα έντομα αρέσκονται σε αυτήν.
«Οι μεγάλοι πληθυσμοί τους ταχύτατα εμφανίζονται, αλλά και ταχύτατα εξαφανίζονται. Είναι θέμα λίγων εβδομάδων να εξαφανιστούν. Τα τριζόνια δεν είναι διαβιβαστές σοβαρών ασθενειών, με αποτέλεσμα, παρά τον υψηλό πληθυσμό τους, να μη διατρέχει κανέναν κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία. Ανησυχία μπορεί να προέλθει από τις κατσαρίδες και τα κουνούπια, κυρίως στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες πέρυσι», σημειώνει.
Ο καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσθέτει πως «τα τριζόνια είναι χρήσιμα για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία, αφού αποτελούν αποσυνθέτες οργανικής ύλης φυτικής προέλευσης. Την ξαναγυρίζουν στο περιβάλλον με τη μορφή λιπάσματος. Επίσης, έχει δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να χρησιμοποιούνται από εταιρείες τα απορρίμματα των συγκεκριμένων εντόμων για λιπάσματα».
«Έχει διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα»
Ο γεωπόνος – εντομολόγος και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταυρίδης, σημειώνει από την πλευρά του πως «έχει διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα λόγω της κλιματικής αλλαγής, των ήπιων χειμώνων και του καύσωνα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε έξαρση σε κάθε λογής έντομα».
Όπως τονίζει, «οι γρύλοι και τα τριζόνια είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και προκαλούν ελάχιστες ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ όταν υπάρχει έξαρση στον πληθυσμό τους κανιβαλίζουν. Ευτυχώς, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη κηλίδες από ακρίδες, που είναι επιζήμιες για τις καλλιέργειες».
«Έχει διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα λόγω της κλιματικής αλλαγής, των ήπιων χειμώνων και του καύσωνα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε έξαρση σε κάθε λογής έντομα», τονίζει ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταυρίδης.