Αυτό το άρθρο είναι 20 μηνών

Επιτροπή Γεωργίας (COMAGRI): Οι ευρωβουλευτές ζητούν δίκαιους όρους για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ

06/11/2022
2' διάβασμα
epitropi-georgias-comagri-oi-evrovouleftes-zitoun-dikaious-orous-gia-tis-agrotikes-perioches-tis-ee-277213

«Οι κρίσεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν καταδείξει τη σημασία των αγροτικών περιοχών για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη», τονίζουν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (COMAGRI), ζητώντας δίκαιους όρους για τις αγροτικές περιοχές.

Αυτό είναι το σημείο αναφοράς στο σχέδιο ψηφίσματος για «ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ – Προς ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές έως το 2040», το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας με 36 ψήφους υπέρ, 10 κατά και μία αποχή.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τον ρόλο των αγροτικών περιοχών στη διατήρηση της κληρονομιάς της υπαίθρου, την προώθηση της διατήρησης της φύσης ή την παροχή τοπίων για αναψυχή.

Από την άλλη, οι εν λόγω περιοχές αντιμετωπίζουν απειλές δημογραφικής παρακμής, φτώχειας, έλλειψης ευκαιριών εργασίας και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, καθώς και κακή συνδεσιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Γεωργίας ζητά δημόσιες επενδύσεις για τη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές, καθώς και έναν ολιστικό, χωρίς αποκλεισμούς σχεδιασμό υποδομών, όσον αφορά τόσο τις μεταφορές όσο και το δίκτυο ευρυζωνικότητας. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη για συνέργειες των κονδυλίων και των πολιτικών της ΕΕ και ζητούν την ορθή εφαρμογή της αγροτικής εδαφικής διάστασης κατά τα τρέχοντα πολυετή προγράμματα δημοσιονομικών πλαισίων.

Τέλος, καλούν την Κομισιόν να αναπτύξει έναν μηχανισμό αξιολόγησης και παρακολούθησης της συνεισφοράς κάθε ταμείου της ΕΕ στις αγροτικές περιοχές. Με επικεφαλής την εισηγήτρια Isabel Carvalhais, οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Κομισιόν να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να αξιολογεί τη συνεισφορά κάθε ταμείου της ΕΕ στις αγροτικές περιοχές και να τονίσει την ανάγκη για αγροτική διάσταση στα προγράμματα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).