Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου στο Ζάππειο

-Διαφήμιση-

Η Ελλάδα έγινε το κέντρο γαστρονομίας και οίνου της Ευρώπης αφού διεξήχθη το 16ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας με τεράστια επιτυχία , καθώς η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις” υστέρα από συντονισμένες προσπάθειες εξασφάλισε και έφερε το συνέδριο αυτό στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στις 19-20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνώντας τους 400 σύνεδρους. Το Συνέδριο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος -Γαστρονομία» φιλοξένησε εκτός από τις Συνεδριακές εκδηλώσεις και μία μεγάλη έκθεση για την διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ αναδείχθηκαν οι Περιφέρειες ,οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι Ιδιώτες και οι Πρεσβείες προβάλλοντας την ιστορία ,τον πολιτισμό ,τον τουρισμού και την γαστρονομία κάθε περιοχής .

Σημαντική ήταν η συμβολή με ξεχωριστό περίπτερο και προβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο οποίος ήταν και χορηγός της διοργάνωσης .

Η παράλληλη έκθεση Τουρισμού – Γαστρονομίας και Οίνου ξεκίνησε με την Τελετή των Εγκαινίων που έγινε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 18:30 από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαος Αντώνογλου και τον Προέδρο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Καριμαλης Χαράλαμπος. Τον αγιασμό τέλεσε εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον Β’ ο Αρχιερατικός Επίτροπος Της Β Αρχιεπισκοπής Περιφέρειας Θησείου -Άνω Πετραλώνων -Κουκακίου Και Εφημέριος Του Ι .Παρεκκλησίου Αγίας Σόφιας Μεροπείου Ιδρύματος Π. Γεώργιος Καπέλλας.

Στη τελετή των Εγκαινίων παραβρέθηκαν, η Πρέσβης Της Χιλής κα. Pia Busta ,η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η Ιδρύτρια της Travel Media Applications κα. Βίκυ Καρατζαβελου, ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κογιουμτσής ,ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητήριο Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους , ο Βουλευτής Κυκλάδων Σύριζα κ. Νικόλαος Συρμαλενιος , ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου , ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής ,και πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση μας CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques) το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στο οποίο παραβρέθηκαν 400 σύνεδροι από 7 χώρες του εξωτερικού όπως Ισπανία , Γαλλία , Πορτογαλία , Βέλγιο , Μακάο , Ιταλία , Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά άνοιξε το ετήσιο συνέδριο του 16ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO και στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και προώθηση στο εξωτερικό της γαστρονομίας, του οινικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και της αγροδιατροφής.

Επισήμανε ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που προβάλλει τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν με επίκεντρο τις αυθεντικές εμπειρίες διακοπών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες σε κάθε προορισμό.

Εξήρε το θεσμό του CEUCO και τόνισε τη σημασία να υπάρχει στενή συνεργασία, ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας και κοινές προσπάθειες στην ανάδειξη και προώθηση του γαστρονομικού πλούτου της Ευρώπης, που αποτελεί όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, γέφυρα που ενώνει τους λαούς και δημιουργεί αναπτυξιακά οφέλη για τις οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο οι : η Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών κα Άννα Καραμανλή , ο Προέδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Καρακασίδης , ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχη Αρχιμαγείρων Μακεδονίας Θράκης κ. Ευθύμιος Θωμαΐδης ,η Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας κα. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Προέδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και Προέδρος του Επιμελητήριου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης , ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Γεώργιος Μπουρδάρας , Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Φθιώτιδας ο κ. Ζιάκας Νικόλαος, η Πρέσβης Λιβάνου κα. Dona BARAKAT , ο Πρέσβης Τυνησίας κ. Lassaad MHIRSSI, ο Πρέσβης της Κορέας κ. Soosuk LIM, η Σεφ της Πρεσβείας της Κορέας κα. Jangju AHN , ο Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος Εξειδικευμένος στα Τρόφιμα κ. Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος, ο Υπεύθυνος Τουρισμού Δ. Έδεσσας και Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών κ. Κυριακού Βαγγέλης , ο Καθηγητής και Ειδικός Γαστρονομίας κ. Γιώργος Παλισίδης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κογιουμτσής, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και Υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων ο κ. Σοφιανός Νικόλαος, η Πρόξενος Ουρουγουάης κα. Marianna Baubeta, ο Εμπορικός και Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας Πορτογαλίας κ. Laurent Armaos.

Το συνέδριο τελείωσε με την απονομή των βραβείων ”Aurum of Honor 2018”. Δόθηκε στην Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά Ειδικο Βραβείο ως καλύτερη Υπουργός Τουρισμού στην Ευρώπη.

Οι απονέμοντες των βραβείων ήταν :

  • Best European Institution in Tourism and Gastronomy 2018 : Ministry of Tourism – Greece
  • Best European Restaurant 2018 : Restaurante Panorama Infante – Praia Verde – Castro Marim – Portugal
  • Trattoria Al Bersagliere – Verona – Italy
  • Best European Hotel-Restaurant 2018 : Castelli Hotel Restaurant – Greece
  • Best European Festival of Gastronomy 2018: Fete de la coquille Saint Jacques des cotes d’Armour – France Best European Winery 2018 : Vinho Arinto de Bucelas – Quinta do Boigao – Portugal Triantafyllopoulous Winery – Greece
-Διαφήμιση-