Με επιτυχία συνεχίζονται οι δράσεις του προγράμματος EUFRUITS στην Ελλάδα

✱ Δυναμική παρουσία αγροτικών συνεταιρισμών σημειώθηκε στη φετινή Freskon 2023,
μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις φρούτων και λαχανικών στα Βαλκάνια

✱ Έξι συνεταιρισμοί από Ελλάδα και Κύπρο συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης

✱ Εκτεταμένες δράσεις ενημέρωσης και προώθησης κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων πραγματοποιούνται σε Ελλάδα, Γερμανία και Πολωνία

✱ Η ποιότητα και ιχνηλασιμότητα των ευρωπαϊκών φρούτων αποτελούν πόλο έλξης για τους καταναλωτές

Παρουσιάσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την προώθηση των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε αγορές-στόχους πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Freskon 2023, η οποία ολοκληρώθηκε στις 25/04/2023 στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή το πρόγραμμα EUFRUITS για την προώθηση της κατανάλωσης των φρέσκων φρούτων στις αγορές της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, έγινε ειδική εκδήλωση για την ενίσχυση του διαλόγου, της δικτύωσης και της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, αγροτικών συνεταιρισμών, εισαγωγέων, εκπροσώπων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών. Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, με σκοπό την ενημέρωση των ομάδων-στόχων στις επιλεγμένες χώρες για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην ανθρώπινη υγεία, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, την ασφάλεια και την ποιότητα των σχετικών προϊόντων και την αύξηση του μεριδίου αγοράς των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του προγράμματος EUFRUITS στη φετινή Freskon 2023, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις φρούτων και λαχανικών στα Βαλκάνια, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του ελληνικού εμπορικού κοινού, ενώ παράλληλα προσέλκυσε περισσότερους από 190 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 34 χώρες.

Το EUFRUITS έδωσε δυναμικό «παρών» στην έκθεση, με την παρουσία έξι συνεταιρισμών από Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των προϊόντων τους, αλλά και την ενημέρωση του Ευρωπαίου καταναλωτή σχετικά με την ποιοτική υπεροχή των ευρωπαϊκών φρούτων. Το προωθούμενο καλάθι φρούτων του EUFRUITS περιλαμβάνει ορισμένα από τα «βαριά όπλα» της ελληνικής παραγωγής, όπως το ακτινίδιο, το κεράσι, το σταφύλι και το ροδάκινο. Προϊόντα, για τα οποία η Ελλάδα έχει ευρεία αναγνωρισιμότητα στον εμπορικό κόσμο, παραμένουν όμως λιγότερο γνωστά προς τους καταναλωτές ως προς τη δυναμική εξαγωγών και την ποιοτική αναγνώρισή τους παγκοσμίως.

Τα ευρωπαϊκά φρούτα αναγνωρίζονται ως κορυφαία σε ποιότητα και ασφάλεια, καθώς πληρούν αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές τόσο κατά τη διάρκεια παραγωγής τους όσο και κατά τη συγκομιδή και την εμπορία τους. Το γεγονός αυτό δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον Ευρωπαίο παραγωγό για την προσέλκυση του σύγχρονου απαιτητικού καταναλωτή, τόσο στις ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Οι συμμετέχοντες συνεταιρισμοί του EUFRUITS, ΑΣ ΝΕΣΠΑΡ, ΑΣ ΝΕΣΤΟΣ, ΑΣΚ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ, ΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ, ΑΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ και CYPROFRESH ΣΕΔΙΓΕΠ (Κύπρος), υλοποιούν ένα πλήθος δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στις αγορές της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Οι δράσεις, οι οποίες ποικίλλουν από συμμετοχή σε εκθέσεις έως δειγματισμούς σε σημεία πώλησης, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση των ομάδων-στόχων καταναλωτών, εμπόρων και δημοσιογράφων, προκειμένου να αυξήσουν την πληροφόρηση σχετικά με την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα των ευρωπαϊκών φρούτων.

Παράλληλα, μέσα από συνεργασίες με διαμορφωτές γνώμης στοχεύεται το κοινό-στόχος των νεότερων ηλικιακά καταναλωτών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε κριτήρια, τα οποία έχουν να κάνουν με την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων που επιλέγουν. Οι ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε ζητήματα βιωσιμότητας, ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας των φρούτων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης και εφαρμογής διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας. Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων ως απαραίτητων στοιχείων μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παράλληλα με τη συμμετοχή στην έκθεση, διοργανώθηκε προωθητική εκδήλωση με τη συμμετοχή επιφανών εμπορικών στελεχών από Ελλάδα, Γερμανία και Πολωνία. Η εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στον μοναδικό χώρο του The Cloud Bar στο ONOMA HOTEL, περιελάμβανε παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και παρουσίαση από εξειδικευμένη διατροφολόγο για τη θετική συμβολή κατανάλωσης φρούτων στην υγεία του οργανισμού.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι έξι αγροτικοί συνεταιρισμοί από Ελλάδα και Κύπρο:

1. Αγροτικός Συνεταιρισμός NESPAR (Ελλάδα) www.nespar.gr

2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπαραγγοπαραγωγών ΝΕΣΤΟΣ (Ελλάδα) www.asnestos.gr

3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωρικών Βελβεντού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» (Ελλάδα)
www.dimitracoop.gr

4. Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινότητας Φλαμουρίας (Ελλάδα)

5. Αγροτικός Συνεταιρισμός Σταφυλοπαραγωγών Παγγαίου – ΣΥΜΒΟΛΟ (Ελλάδα)
www.quality-simvolo.gr

6. CYPROFRESH CYPRUS SEDIGEP (Κύπρος) http://www.cyprofresh.com.cy

Στοιχεία για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «EU_FRUITS – Ενέργειες προώθησης κατανάλωσης φρούτων σε εσωτερική αγορά» συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και περιλαμβάνει μια σειρά προωθητικών δράσεων για την ενθάρρυνση αύξησης κατανάλωσης φρούτων και ενημέρωση για την ευρωπαϊκή παραγωγή στις αγορές της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Υλοποιείται από έξι αγροτικούς συνεταιρισμούς από Ελλάδα και Κύπρο και το καλάθι προωθούμενων προϊόντων περιλαμβάνει ακτινίδια, κεράσια, σταφύλια, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή και μήλα. Για περισσότερες πληροφορίες:

www.europeanfruits.eu, Facebook/Instagram: @EuropeanFruits