Η επόμενη μέρα στην Ολλανδία μετά τον θρίαμβο του Κινήματος Αγρότη-Πολίτη

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία θα μπορούσαν να σημαίνουν μια αλλαγή πλεύσης στα κυβερνητικά σχέδια για τον αγροτικό τομέα, από τη στιγμή που οι αγρότες αντιστέκονται σθεναρά στην πρόταση για μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 50% σε εθνικό επίπεδο έως το 2030 και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στα μέσα βιοπορισμού τους.

Το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB), όπως ονομάζεται το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών, έφτασε σε μια εμφατική επικράτηση και πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στη Γερουσία (Άνω Βουλή της Ολλανδίας), κερδίζοντας 17 από τις 75 έδρες.

Τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς αναμένεται επίσης να κερδίσουν 15 έδρες, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), τους Δημοκράτες 66 (D66), τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και τη Χριστιανική Ένωση (CU), πρόκειται να χάσει 8 από τις 32 έδρες του.

Σύμφωνα με τον Jeroen Candel, αναπληρωτή καθηγητή τροφίμων και γεωργικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο και Ερευνητικό Κέντρο του Βαγκενίνγκεν (WUR), αυτές οι εκλογές είναι πιθανό να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις μελλοντικές γεωργικές πολιτικές στην Ολλανδία.

«Πρώτον, το BBB εκπροσωπεί κυρίως τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα των αγροτών και είναι ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης για τις εκπομπές αζώτου», επισημαίνει ο Candel στη Deutsche Welle. «Δεύτερον, το ολλανδικό Κοινοβούλιο αποτελείται από δύο σώματα και, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων [Κάτω Βουλή] εκλέγεται απευθείας μέσω εθνικών εκλογών, η Γερουσία -η οποία παραδοσιακά αξιολογεί την ποιότητα των νόμων που προτείνει η Κάτω Βουλή- εκλέγεται μέσω των περιφερειών. Τώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία του στη Γερουσία, μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολο για αυτούς να γίνουν αποδεκτά τα σχέδιά τους για το άζωτο από το Κοινοβούλιο», προσθέτει, συνοψίζοντας την κατάσταση.

Ο Max van der Sleen, οικονομολόγος στο ολλανδικό δίκτυο Mobilization for Environment, προσθέτει επίσης ότι η νίκη του BBB θα τονώσει την υπόληψη του αγροτικού τομέα. «Οι αγρότες θα μπορούν πλέον να έχουν περισσότερο λόγο. Με περίπου το 7% του ολλανδικού πληθυσμού να ζει σε αγροτικές περιοχές, η νίκη του BBB σημαίνει ότι ο αγροτικός τομέας θα αποκτήσει δυσανάλογα μεγαλύτερη σημασία», σχολίασε.

Τι ακολουθεί

Με τις αναποδογυρισμένες -σε ένδειξη διαμαρτυρίας- ολλανδικές σημαίες να συνεχίζουν να πλαισιώνουν τα χωράφια αρκετές μέρες μετά τις περιφερειακές εκλογές, ο Candel αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει στο άμεσο μέλλον την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία, ώστε να λάβει υποστήριξη για τις πολιτικές της για το άζωτο.

«Θα μπορούσαν είτε να το κάνουν συνεργαζόμενοι με την Αριστερά, επειδή το Εργατικό Κόμμα και οι Πράσινοι συνεργάζονται ήδη μεταξύ τους, και μαζί με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα VOLT θα μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό που θα κερδίσει την πλειοψηφία. Αλλιώς, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το BBB, ωστόσο αυτό θα έθετε σε δεύτερη μοίρα τα σχέδιά τους για τις εκπομπές αζώτου και ως εκ τούτου θα υπονόμευε τη σταθερότητα του ίδιου του συνασπισμού», υπογραμμίζει.