Ο Λαμίν Ντιακιτέ βρέθηκε άστεγος για δύο εβδομάδες στους επαρχιακούς δρόμους της Νότιας Ισπανίας, αφότου μια πυρκαγιά κατέκαψε την παραγκούπολη όπου διέμενε, εντός των ορίων της ανδαλουσιανής πόλης Λέπε.

Είναι ένας από τους εκατοντάδες συλλέκτες φρούτων που εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, ενόσω τα κρούσματα του κορωνοϊού ανέβαιναν, παραλύοντας την Ισπανία.

Για να διαμαρτυρηθούν για την κατάστασή τους, αυτός και δεκάδες άλλοι Αφρικανοί αγρεργάτες πήραν τα στρώματά τους και κατέλυσαν μια πλατεία έξω από το δημαρχείο της Λέπε, κοντά στα πορτογαλικά σύνορα. «Οι καλύβες μας έχουν καεί, αφήνοντας περισσότερους από 200 από εμάς στον δρόμο», δηλώνει ο 32χρονος Ντιακιτέ, ο οποίος έχει καταγωγή από το Μάλι. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για εμάς και τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Γνωστή για τις φράουλές της, η Λέπε προμηθεύει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς. Εκεί, όπως και σε άλλες αγροτικές περιοχές, οι εργαζόμενοι ζουν σε ακατάλληλα καταφύγια, χωρίς φωτισμό ή τρεχούμενο νερό. Παρά τις ανθυγιεινές συνθήκες και την αδυναμία διασφάλισης της τήρησης των κανόνων κοινωνικής απόστασης, κανένα τεστ κορωνοϊού δεν έχει διεξαχθεί σε αυτές τις δομές, υποστηρίζουν οι μετανάστες και αξιωματούχοι της Λέπε.

Πολλοί έχουν συνεχίσει να εργάζονται σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως στη Λέριδα στα βορειοανατολικά, όπου οι περιφερειακές αρχές επανέφεραν την καραντίνα για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο, μετά την εμφάνιση μιας νέας εστίας της ασθένειας, η οποία σχετίζεται με τους εποχικούς εργαζομένους. «Είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κρούσματα που συνδέονται με τους εποχικούς εργαζομένους», προειδοποίησε ο επικεφαλής συντονιστής του ισπανικού υπουργείου Υγείας για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Φερνάντο Σιμόν.

Προς το παρόν, μόνο η βόρεια περιοχή της Λα Ριόχα έχει λάβει δραστικά μέτρα, δεσμεύοντας να περάσει από τεστ όλους τους εποχικούς εργαζομένους, είτε έχουν συμβόλαιο εργασίας, είτε όχι.

www.euractiv.com