ERA-NETSUSAN: Έρευνα για βιώσιμη κτηνοτροφία

Ένα πρόγραμμα για την έρευνα στη βιώσιμη κτηνοτροφία, που θα προβάλλει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών και τα κενά που εντοπίζονται στον κλάδο της ζωικής παραγωγής, έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2016 σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Αν και πολλά υποσχόμενο, Το ERA-NETSUSAN (EUROPEAN RESEARCH AREA ON SUSTAINABLE ANIMAL PRODUCTION), όπως ονομάζεται το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, αδυνατεί να εφαρμοστεί όπως θα έπρεπε στη χώρα μας, λόγω της έλλειψης συγχρηματοδότησης και από εθνικούς πόρους.
«Είναι κρίμα που ένα έργο για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργαλείων, για την ανάδειξη ερευνητικών προτεραιοτήτων στον τομέα της αειφόρου ζωικής παραγωγής, δεν χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΑΤ ή από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας». Αυτά αναφέρει στην «ΥΧ» η Λουκία Αικατερινιάδου, τακτική ερευνήτρια, υπεύθυνη εργαστηρίου μοριακής βιολογίας και μοριακής μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και υπεύθυνη του έργου. Συμπληρώνει, δε, πως «τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται είτε από τα αρμόδια υπουργεία είτε από γραμματείες έρευνας και τεχνολογίας της κάθε χώρας. Ανήκει στο ERA-NET Cofund, όπου το 50% απορρέει από εθνικούς πόρους για ερευνητικά προγράμματα και, αφού εγκριθεί αυτό το ποσό, ένα μεγάλο μέρος χρηματοδοτείται επίσης και από την ΕΕ».
«Το πρόγραμμα αφορά όλους τους επιστήμονες και ερευνητές που ασχολούνται με τη ζωική παραγωγή, ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι κρατών από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Δανία κ.ά., οι οποίοι χρηματοδοτούν προκηρύξεις ερευνητικών έργων μέσα από διακρατικές συνεργασίες», συνεχίζει η κα Αικατερινιάδου. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» με ίδια κεφάλαια, ενώ η «έλλειψη εθνικής χρηματοδότησης αναγκάζει την Ελλάδα να ακολουθεί τις άλλες χώρες και να μη διαμορφώνει τις δικές της προτεραιότητες, όσον αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό».
Το ERA-NETSUSAN βρίσκεται στην πρώτη φάση εφαρμογής του, με τα πρώτα αποτελέσματα να παρουσιάζονται τον ερχόμενο Νοέμβρη στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ενώ θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
Τα οφέλη για τον Έλληνα κτηνοτρόφο
Όπως μας εξηγεί η κα Αικατερινιάδου, «με την κατάλληλη χρηματοδότηση, το πρόγραμμα θα μπορέσει να εστιάσει και να δώσει λύση σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, όπως η καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων. Θα υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα της αιγοπροβατοτροφίας, που είναι πιο ανεπτυγμένη στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Θα επιτευχθεί αξιοποίηση των φυσικών πόρων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πιο αποτελεσματική χρήση των ζωοτροφών σε συνάρτηση με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και, τέλος, βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των ζώων», καταλήγει