Έρευνα για τις ασθένειες του κρόκου από την ΠΕ Κοζάνης

Ερευνα για τις ασθένειες στο πιο γνωστό και εξαγώγιμο προϊόν της Κοζάνης, που είναι ο κρόκος, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί που προσβάλλουν το φυτό του κρόκου και οδηγούν σε μείωση της παραγωγής και σε οικονομικές απώλειες τους καλλιεργητές, η έρευνα αυτή κρίνεται πολύ σημαντική, όπως αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Κατερίνα Δαδαμόγια.

Στην έρευνα, συμμετέχει και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός των Κροκοπαραγωγών, αφού το θέμα των ασθενειών τους απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. «Είναι κάποιος μύκητας, ή ενδεχομένως και στελέχη του ίδιου μύκητα ή κάποιοι άλλοι βακτηριακοί παράγοντες.

Αυτό που θέλουν να ερευνήσουν, κατ’ αρχάς, από το πανεπιστήμιο είναι ποιοι είναι αυτοί οι παθογόνοι παράγοντες που προκαλούν τις απώλειες», επισημαίνει η κα Δαδαμόγια. Μάλιστα, προσθέτει ότι θα πάρουν δείγματα από διάφορες φάσεις της ζωής του φυτού για να κάνουν αναλύσεις, θα δουν κάποιους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας, εφικτούς για τους παραγωγούς και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

Στόχος

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, απώτερος στόχος του ερευνητικού έργου είναι να βρεθεί κάποια γενετική συσχέτιση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ανθεκτικά στελέχη του φυτού και σε βάθος χρόνου να εξαλειφθεί ουσιαστικά η ασθένεια.

«Είναι ένα χρόνιο αίτημα των κροκοπαραγωγών και η χρηματοδότηση της έρευνας γίνεται σε φάση που θέλουμε να αυξήσουμε τις παραγωγές, αφού ενδιαφερόμενοι αγοραστές για τον κρόκο υπάρχουν, αλλά οι ποσότητες δεν επαρκούν. Έτσι, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουν οι καλλιεργητές τις απώλειές τους», καταλήγει η κα Δαδαμόγια.