Έρευνα EIT Food: Οι Ευρωπαίοι λένε «ναι» σε μια κοινή οικολογική ετικέτα για τα τρόφιμα

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τάσσεται με ολοένα και μεγαλύτερη θέρμη υπέρ της καθιέρωσης μιας παγκοσμίως κοινής οικολογικής επισήμανσης για τα τρόφιμα. Σύμφωνα με μια νέα πανευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Παρατηρητήριο Καταναλωτών του τομέα τροφίμων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food), περισσότερα από τα δύο τρίτα των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη θα καλωσόριζαν μια καθολική ετικέτα που θα τους πληροφορούσε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 10.000 καταναλωτών από 18 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Απαντώντας σε αυτήν, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 67% ότι θα ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια ετικέτα, ενώ μόλις το 13% εκτιμά ότι είναι απίθανο να το κάνει.

Επιπλέον, ένα παραπλήσιο ποσοστό Ευρωπαίων καταναλωτών (63%) πιστεύει ότι οι επώνυμες μάρκες τροφίμων «προσποιούνται» ότι τα προϊόντα τους είναι πιο βιώσιμα από ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα, ενώ μόλις το ένα τρίτο (33%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι διαφανής ως προς την κανονιστική ρύθμιση των ετικετών βιωσιμότητας στα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο.

Μεγάλη υποστήριξη από τη Νότια Ευρώπη

Μεταξύ των 18 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ιταλία και η Ισπανία, μαζί με την Πολωνία, ήταν εκείνες που εμφανίζονται πιο δεκτικές σε μια τέτοια ετικέτα, με το 81%, το 79% και το 78% των καταναλωτών αντίστοιχα να δηλώνει ότι θα τη χρησιμοποιούσε, ενώ οι Τσέχοι καταναλωτές είναι οι λιγότερο υποστηρικτικοί (45%). Στην Τουρκία, το 40% των καταναλωτών δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» να χρησιμοποιήσει μια τέτοια ετικέτα.

Η δυνατότητα ανακύκλωσης των συσκευασιών, η καλή διαβίωση των ζώων και η ρύπανση και η χρήση χημικών ουσιών και λιπασμάτων ήταν οι κύριοι τομείς που οι καταναλωτές θα ήθελαν να δουν να καλύπτονται από ένα οικολογικό σήμα, με το 90%, το 89% και το 88% των καταναλωτών αντίστοιχα να δηλώνει ότι θα ήθελε να έχει καλή γνώση των δεδομένων πάνω σε αυτά τα πεδία.