Έρευνα: Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν τη χειρότερη γνώμη για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Ωστόσο, αδυνατούν να τα προσδιορίσουν με λεπτομέρεια και να τα «κόψουν» ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θεωρούν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είναι επιβλαβή τόσο για την υγεία τους όσο και για το περιβάλλον, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Καταναλωτών του Τομέα Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT Food). Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 9.787 καταναλωτών από 18 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης: Σε ποσοστό 65%, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά και είναι πιθανό να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους. Επιπλέον, το 67% θεωρεί ότι τα UPF συντελούν σε χρόνιες παθήσεις και ειδικά στην παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Παραμένουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Ωστόσο, παρά τη διάχυτη αρνητική αντίληψη, μόλις το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποφεύγει να αγοράζει αυτά τα τρόφιμα, κάτι που καταδεικνύει ότι η γρήγορη και εύκολη προετοιμασία τους συντελεί στην ανεκτική στάση των καταναλωτών.

«Είτε πρόκειται για μια προσυσκευασμένη σάλτσα ζυμαρικών για ένα γρήγορο γεύμα στο σπίτι, είτε για ένα γεύμα σε φαστφουντάδικο με την οικογένεια, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη», παρατηρεί η Sofia Kuhn, διευθύντρια στον τομέα Public Engagement του EIT Food. «Ωστόσο, είναι προφανές από αυτά τα ευρήματα ότι ο κόσμος έχει πραγματικές ανησυχίες [για τα εν λόγω τρόφιμα]».

Η μελέτη διαπιστώνει ευρεία σύγχυση και δυσπιστία στους καταναλωτές σχετικά με το ποια τρόφιμα ταξινομούνται ως UPF και τι πραγματικά σημαίνει ο όρος UPF. Αυτό συνεπάγεται ότι οι τελευταίοι ενδέχεται να καταναλώνουν μεγάλο όγκο τέτοιων προϊόντων εν αγνοία τους.

«Παρότι το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καταναλώνει υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα, δεδομένων των αποτελεσμάτων που δείχνουν το επίπεδο σύγχυσης όσον αφορά τα επίπεδα επεξεργασίας, αυτή η αξιολόγηση είναι πολύ πιθανό να είναι μια υποεκτίμηση από πλευράς τους», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.