Έρευνα: «Ο κορωνοϊός θα αναδιαμορφώσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το εμπόριο και την άποψη περί παγκοσμιοποιημένων αγορών»

Στον ρόλο του COVID-19 στις ανακατατάξεις που παρατηρούνται στο παγκόσμιο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων και στις επιπτώσεις του φαινομένου την επαύριο της πανδημίας στέκονται Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Virginia Tech», στις ΗΠΑ.

«Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 γίναμε μάρτυρες χαμηλότερης αγοραστικής δραστηριότητας από την πλευρά της Κίνας, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα άρχιζε να προσφέρει απαλλαγές από δασμούς σε πληθώρα αμερικανικών αγαθών για να διευκολύνει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Jason Grant, αναπληρωτής καθηγητής Αγροτικής και Εφαρμοσμένης Οικονομίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. «Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις κινεζικές εισαγωγές του πρώτου τριμήνου, καθώς οι αγροτικές εμπορικές συναλλαγές υπολείπονται σημαντικά του 2017. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να αγοράσει πολλά προϊόντα αργότερα μέσα στο έτος για να εκπληρώσει τη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ», εξηγεί ο Grant, επισημαίνοντας ότι οι αργοπορίες που παρατηρούνται στο εμπόριο δεν είναι καλό νέο για τους Αμερικανούς παραγωγούς που προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην Κίνα. Οι εμπειρογνόμωνες του Virginia Tech θεωρούν ότι η καθυστερημένη προσέλευση των προϊόντων στους τελικούς τους προορισμούς μπορεί να οδηγήσει τις χώρες και τους παραγωγούς στην απόφαση να αναδιαμορφώσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες μετά το πέρας της πανδημίας.

«Ορισμένα κράτη είναι πιθανό να εφαρμόσουν προστατευτικές πολιτικές για να επιτύχουν την αυτάρκειά τους σε τρόφιμα, δεδομένου ότι αυτή η πανδημία έχει καταδείξει πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια αλληλεξάρτηση. Μπορεί να αλλάξει ακόμα και την άποψη που υπάρχει περί παγκοσμιοποιημένων αγορών», προσθέτει η ειδικός Charlotte Emlinger.