Ερευνητικό πρόγραμμα αεροπονικής καλλιέργειας

Πλήρες αυτοματοποιημένο Σύστημα Αεροπονικής Καλλιέργειας αρωματικών φυτών και στέβιας σε πρότυπο θερμοκήπιο της REZOS BRANDS μεγέθους 240 τ.μ. αναπτύχθηκε από την startup εταιρεία του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Aeroponics Hellas και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της δράσης «Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας στον Τομέα Προτεραιότητας της RIS3».

Πρόκειται για ένα θερμοκήπιο προσαρμοσμένο στις μεσογειακές ξηροθερμικές συνθήκες, το οποίο παράγει προϊόντα με ελάχιστη κατανάλωση νερού και θρεπτικών, χωρίς φυτοφάρμακα.

Το έργο χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία του συγκεκριμένου συστήματος αεροπονικής καλλιέργειας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στο θερμοκήπιο και ενσωματώνει επιπλέον IoT, Cloud και EdgeComputing τεχνολογίες, πέραν της υπάρχουσας τεχνολογίας της Aeroponics Hellas.

Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε η δυνατότητα ελέγχου της άρδευσης μέσω της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας και η πιθανή επίδρασή της στην ποσοτική και ποιοτική αύξηση της παραγωγής για την εμπορική αξιοποίησή της.

Στο καινοτόμο αυτό ερευνητικό έργο συμμετείχαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών ο εφευρέτης της πρωτοποριακής τεχνολογίας της Αεροπονικής Καλλιέργειας, Γιώργος Σαλάχας, με την ερευνητική του ομάδα, ο Άγγελος Ρέζος από την εταιρεία REZOS BRANDS και ο Θεόδωρος Τσούμπελης από την εταιρεία DYNACOMP.

Επίσκεψη

Πριν από λίγες ημέρες, το θερμοκήπιο επισκέφθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος. «Με τη νέα αυτή μέθοδο καλλιέργειας επιτυγχάνεται τεράστια μείωση νερού και θρεπτικών, μηδενισμός φυτοφαρμάκων και γρήγορη ανάπτυξη υγιών φυτών στον ελεγχόμενο χώρο του θερμοκηπίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαΐμης.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλόπουλος εξήρε την ερευνητική προσπάθεια που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στηρίζεται από την περιφέρεια με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η ελάχιστη κατανάλωση νερού θα καταστήσει μελλοντικά την αεροπονία πολύτιμη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ερημοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλης Παπασωτηρόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Μούρτζης, καθώς και ο Νικόλας Λεολέης από την AEROPONICS HELLAS.