Εργαλεία σταθεροποίησης του αγροτικού εισοδήματος «βλέπει» ο Χόγκαν

Αρχές του 2018 η έκθεση για τα προβλήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης του Κορκ για την αγροτική ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του εξετάζουν την υποβολή προτάσεων για την τροποποίηση των εργαλείων σταθεροποίησης του εισοδήματος των Ευρωπαίων γεωργών.

Τα εργαλεία αυτά, που περιλαμβάνονται ήδη στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να τους είναι χρήσιμα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κρίσης στις αγορές των γεωργικών προϊόντων. Ο επίτροπος ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του συνεργάζονται με άλλες γενικές διευθύνσεις της κομισιόν σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να προταθούν ως προς τα χρηματοοικονομικά μέσα και τα εργαλεία για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των αγροτών, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα στη χρήση και πιο ελκυστικά, στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης.

Ο στόχος είναι να διαμορφωθούν αποτελεσματικότερα εργαλεία σταθεροποίησης του αγροτικού εισοδήματος, σημείωσε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν σύντομα. Ο Φιλ Χόγκαν δεν παρέλειψε να δώσει το στίγμα του και σε σχέση με τα αποτελέσματα της συνάντησης των 20 υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που οργανώθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Στα συμπεράσματα της συνάντησης του Παρισιού, οι συμμετέχοντες υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη βελτίωσης των εργαλείων σταθεροποίησης εισοδήματος, ενώ ακούστηκαν ιδέες και για 3ο Πυλώνα της ΚΑΠ. «Δεν έχει σημασία πόσους πυλώνες έχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), έναν, δύο, τρεις, ή τέσσερις. Αυτό που προέχει είναι ένα στιβαρό πρόγραμμα που να πληροί τους στόχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.