Εργασιακά και αντίμετρα στο τραπέζι του Eurogroup

Εργασιακά και αντίμετρα στο τραπέζι του Eurogroup

Με πολλά μέτωπα ακόμα ανοιχτά προσέρχονται τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στο Eurogroup της Μάλτας η Αθήνα και οι δανειστές την ώρα που το ενδεχόμενο επίτευξης της πολυπόθητης staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) στο άμεσο μέλλον απομακρύνεται.

Τα εργασιακά, τα ενεργειακά αλλά και τα αντίμετρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα των μέτρων λιτότητας είναι αυτή τη στιγμή τα τρία μεγάλα μέτωπα στα οποία καταγράφεται χάσμα. Eu

Ειδικά ως προς τα πρώτα, είναι χαρακτηριστικό ότι το παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup θα δώσει και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στην διεύρυνση του ορίου των ομαδικών απολύσεων ενώ είναι κάθετο και για το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση.

Χάσμα υπάρχει και στην συντάξεις, με την τρόικα να ζητά εφάπαξ εφαρμογή της μείωσης της προσωπικής διαφοράς το 2019, την ώρα που η κυβέρνηση επιθυμεί το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2020 και η η μείωση της προσωπικής διαφοράς να γίνει σταδιακά.

Στα ενεργειακά, οι δανειστές πιέζουν για την πώληση άμεσα του 17% της ΔΕΗ, ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους και την περασμένη εβδομάδα.

Στο Χίλτον φάνηκε επίσης να υπάρχει ένα παράθυρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ – η κυβέρνηση θέλει η μείωση αυτή να φτάσει το 30%, οι δανειστές δε φαίνεται να συζητούν πάνω από 10%- ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή του αφορολόγητου, ακόμα και κάτω από τα 6.000 ευρώ. Στα υπόλοιπα φορολογικά ζητήματα, ωστόσο, υπάρχει απόσταση καθώς η Αθήνα θέλει η μείωση στους συντελεστές να αρχίσει με τον κατώτερο ρο φορολογικό συντελεστή (σήμερα είναι 22%), ωστόσο το ΔΝΤ αντιπροτείνει η μείωση να εφαρμοστεί από τα… ψηλά και να συνδυαστεί με χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων.