Εργάτες Γης – Σύλλογος Ιεράπετρας: «Ορισμένες διατάξεις του νόμου για τους πολίτες τρίτων χωρών δεν μπορούν να εφαρμοστούν»

Eκκληση στις αρχές απηύθυνε το προεδρείο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εποχικής εργασίας για μετακλητούς εργάτες γης, πολίτες τρίτων χωρών.

Αυτό διότι, όπως ενημερώνει ο σύλλογος με επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ και την Περιφέρεια Κρήτης, μετά από μια δεκαετία εξαντλήθηκε ο προβλεπόμενος αριθμός αδειών έργου πολιτών τρίτων χωρών στον Νομό Λασιθίου πριν από τη λήξη της διετίας μέχρι να ανανεωθούν οι άδειες. Οι παραγωγοί ζητούν από τους αρμόδιους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός αδειών για εποχική εργασία για τον Νομό Λασιθίου σε επιπλέον 300 θέσεις έως το τέλος 2022.

Προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου, παρά την ψήφισή του

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, Μιχάλης Βιαννιτάκης, «o σύλλογος και τα μέλη του συναντούν καθημερινά διάφορα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου νόμου και τις δυνατότητες που αυτός θεωρητικά προσφέρει, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της πληρωμής ενός και μόνο παραβόλου για μια πενταετία: «Αυτήν τη στιγμή, λείπουν εφαρμοστικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του νόμου και οι υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια. Δεν μπορεί να γίνει χρήση νέων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι καινούργιες διατάξεις.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ο κωδικός για την πληρωμή του παραβόλου που με το νέο καθεστώς θα πληρώνεται μία φορά για έως και μία πενταετία». Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, ο σύλλογος συνέβαλε στη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών για πάνω από 110 αγρότες – εργοδότες που απευθύνθηκαν στα γραφεία του, διευκολύνοντας έτσι την απόκτηση νομιμοποιητικών εγγράφων, κυρίως για τους παράτυπα διαμένοντες στη χώρα μας, αλλά και για ορισμένους μετακλητούς.