Έριξε κατά 3,2 εκατ. δέματα την παγκόσμια κατανάλωση βάμβακος το USDA

Διόλου ευνοϊκές για τις τιμές του βάμβακος ήταν οι εκτιμήσεις του τελευταίου report προσφοράς-ζήτησης του USDA, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω, όπως αναμενόταν άλλωστε, τις εκτιμήσεις για την κατανάλωση.

Ειδικότερα, η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται τώρα στα 111,7 εκατ. δέματα, νούμερο που απέχει 3,2 εκατ. δέματα από την προηγούμενη πρόβλεψη του Νοεμβρίου και, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αντιστοιχεί σε μείωση 4,9% σε σχέση με πέρυσι. Αρκετοί, μάλιστα, είναι οι αναλυτές που θεωρούν πολύ πιθανή μια περαιτέρω μείωση της παγκόσμιας ζήτησης σε ένα εύρος από 1,5 έως 3 εκατ. δέματα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι και η εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή «ψαλιδίστηκε» κατά 700.000 δέματα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο (κυρίως λόγω των σημαντικών απωλειών στο Πακιστάν) στα 116 εκατ. δέματα, τα αποθέματα στο τέλος της σεζόν αναμένονται τώρα αυξημένα κατά 2,3 εκατ. δέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοδικά κατά 500.000 δέματα αναθεωρήθηκε η παραγωγή της γειτονικής Τουρκίας.

Την Τετάρτη τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 στη Νέα Υόρκη έκλεισαν στα 81,37 σεντς/λίμπρα, νούμερο που «δίνει» τιμές της τάξης των 70 λεπτών/κιλό για το σύσπορο στην ελληνική αγορά για παράδοση στο εκκοκκιστήριο, ενώ στα ίδια επίπεδα έκλεισαν και τα συμβόλαια Ιουλίου.