Ερντογάν: Ζήτησε επικαιροποίηση της Λωζάνης και απαίτησε άμεση απάντηση

Ερντογάν: Ζήτησε επικαιροποίηση της Λωζάνης και απαίτησε άμεση απάντηση
-Διαφήμιση-
gaia-sense
  • Σε πολύ βαρύ κλίμα η συνάντηση των δυο προέδρων
  • Πολλές αναφορές στη Δυτική Θράκη και την ανάγκη «επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης
  • Τον παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό ο ΠτΔ

«Άβολη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συζήτηση ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας.

Ύστερα από τις συνηθισμένες τυπικότητες ο τούρκος πρόεδρος «επιτέθηκε» στην ελληνική πλευρά.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη θέση ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν εφαρμόζεται καθώς, όπως είπε, οι μουσουλμάνοι στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέξουν τον μουφτή τους.

Ο κ. Ερντογάν επίσης έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενος στο ότι, όπως λέει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Δυτική Θράκη είναι εξαιρετικά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία κάνει διακρίσεις εναντίον των κατοίκων της Δυτικής Θράκης, μέσω της έλλειψης επιδοτήσεων.

Στην Ελλάδα «δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη “τουρκική“», δήλωσε σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Έκανε επίσης λόγο για «υποσχέσεις της ΕΕ» που δεν έχουν υλοποιηθεί στη Δ. Θράκη.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην ίδια περιοχή, είπε ότι πολλοί στην Ελλάδα έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν «πρόκληση», κάνοντας επίσης αναφορά σε περιστατικά εκφοβισμού που συνέβησαν σε περιοχές της Θράκης εναντίον μουσουλμάνων.

«Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ύστερα από όλα αυτά ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να «κλείσει» με θετικό πρόσημο, ωστόσο το κλίμα ήταν ήδη βαρύ. «Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τον παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό ο ΠτΔ

Στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας ότι δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος «όπως εσείς», και τον παρέπεμψε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Μία παρατήρηση μόνο, είμαι ανοιχτός και ειλικρινής. Θέλω να σας πω ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση», σημείωσε παρόλ’ αυτά ο κ. Παυλόπουλος κάνοντας αναφορά στην πανεπιστημιακή του ιδιότητα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος προσπάθησε «να κλείσει» τη συζήτηση λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι δύο άνδρες δεν έχουν κάτι άλλο να συζητήσουν.

Ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο ο Ερντογάν

Παρόλ’ αυτά και αντίθετα με κάθε πρωτόκολλο, τούρκος Πρόεδρος επέμεινε να απαντήσει, επιρρίπτοντας ευθυνες στον κ. Παυλόπουλο για το «άνοιγμα» αυτής της συζήτησης. Συγκεκριμένα ο ίδιος είπε ότι η επικαιροποίηση των συνθηκών είναι πολιτικός και όχι νομικός όρος και τόνισε ότι δεν θα είχε κάνει καμία σχετική αναφορά στο θέμα, κατά τη συνάντηση των Προέδρων, αν δεν είχε «κάνει την αρχή» ο έλληνας Πρόεδρος.

 

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα