Με ερωτηματικά ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος για το κρεμμύδι

Πριν από έναν μήνα περίπου ολοκληρώθηκε η συλλογή των κρεμμυδιών της ανοιξιάτικης σποράς και, ήδη, έχει ξεκινήσει η σπορά των χειμερινών ή μικρής φωτοπεριόδου. Μπορεί την περσινή περίοδο οι τιμές του προϊόντος να ήταν στο ζενίθ, η φετινή όμως δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη.

Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κάτω από τα 20 λεπτά, όταν την ίδια περίοδο πέρσι ήταν σχεδόν διπλάσιες. Παράλληλα, η εικόνα των πραγματικών ποσοτήτων δεν είναι ξεκάθαρη, διότι άλλοι κάνουν λόγο για μεγάλα αποθέματα και άλλοι για μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με πέρσι. Εκτός από τα ψυγεία, μεγάλες ποσότητες υπάρχουν και σε αποθηκευτικούς χώρους, αναμένοντας την πώλησή τους, χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια συντήρησης.

Η επαρχία της Θήβας κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας. Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η σπορά του λευκού και κόκκινου κρεμμυδιού στην περιοχή. Στα αρχικά αυτά στάδια των φυτών, οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές.

Το οξύμωρο σε αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι, από τη μία πλευρά, η ζήτηση είναι μειωμένη, από την άλλη, υπάρχει μία αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η οποία ξεπερνά το 10% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπως δηλώνει ο γεωπόνος Χρήστος Κουρούνης.

«Από τα κρεμμύδια που έχουν σπαρθεί, πάνω από το 60% είναι κόκκινα και τα υπόλοιπα είναι λευκά. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, οι πρώτες συλλογές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες και περιμένουν να πωληθούν».

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την παραγωγή

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως δηλώνει ο Βαγγέλης Φλώρος, παραγωγός από τα Φάρσαλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από 40-45 λεπτά, που ήταν η περσινή τιμή που εισπράτταμε από την πώληση του κρεμμυδιού μας και δεν προλαβαίναμε να το συσκευάζουμε, σήμερα παρακαλώντας προσπαθούμε να πουλήσουμε με 18 και 20 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Φλώρος δεν σταματά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη της τιμής του προϊόντος, γιατί έχει ζήσει τα σκαμπανεβάσματα των τιμών και άλλες χρονιές, εκείνο όμως που τον ενδιαφέρει είναι το μεγάλο πρόβλημα με τις νέες σπορές. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις που βίωσαν έντονα στην περιοχή τους και οι μεγάλες πλημμύρες που ακολούθησαν δυσκολεύουν αρκετά τους παραγωγούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μη σπείρουν τα χωράφια τους λόγω της υπερβολικής υγρασίας.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν μπορέσω μέχρι τέλος Οκτωβρίου να κάνω τις σπορές, θα αντικαταστήσω το κρεμμύδι με μία άλλη καλλιέργεια», δηλώνει ο κ. Φλώρος.

Για χρονιά με πολλά ερωτηματικά κάνει λόγο και ο Γιώργος Χονδρός από την Τραγάνα Λοκρίδας: «Η σημερινή κατάσταση στον τομέα του κρεμμυδιού δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Ξεκινάμε τις σπορές με μεγάλα αποθέματα του προϊόντος στις αποθήκες. Λόγω πλημμελούς φυτοπροστασίας, ένα μεγάλο ποσοστό των κρεμμυδιών θα αντιμετωπίσει προβλήματα το επόμενο διάστημα μέσα στους ψυκτικούς θαλάμους και θα υποβαθμιστεί η ποιότητά τους».

Τα αποθέματα στα ψυγεία θα ορίσουν τις τιμές

Ο Γιάννης Σταύρου, γεωπόνος και παραγωγός κρεμμυδιού από την Ελάτεια Λοκρίδας, προσεγγίζει το θέμα της τιμής με διαφορετικό τρόπο: «Οι ποσότητες του κρεμμυδιού που έχουν μπει στα ψυγεία θα αρχίσουν να τροφοδοτούν την αγορά μετά τον Νοέμβριο, διότι δεν θα υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες. Το γεγονός, επίσης, της απαγόρευσης εξαγωγών από την Ινδία αλλάζει το τοπίο για την τρέχουσα περίοδο στην εμπορία του κρεμμυδιού».