Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Με το νέο σύστημα θα λαμβάνουν σε λίγο καιρό τις άδειές τους όσοι επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών κ.α.

Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Ένα νέο εργαλείο αδειοδότησης των επιχειρήσεων εξήγγειλε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, από το βήμα του 2ου συνεδρίου επιχειρηματικότητας της «Ναυτεμπορικής», με τίτλο «Φυγή προς τα εμπρός – Βέλτιστες στρατηγικές στα χρόνια της κρίσης». Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης το οποίο για πρώτη φορά θα τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας και εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας απλοποίησης αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που προωθεί το υπουργείο σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Με το νέο σύστημα θα λαμβάνουν σε λίγο καιρό τις άδειές τους όσοι επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του τουρισμού, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που θα απλοποιηθούν, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τομείς.

Όπως εξήγησε στη «Ναυτεμπορική» η κα Τζάκρη στο περιθώριο του συνεδρίου, το σύστημα αυτό προβλέπεται να αποτελέσει τον κεντρικό ηλεκτρονικό μηχανισμό διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας.

Σε αυτόν τον ιστότοπο θα μπαίνει όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση, για να ενημερωθεί για ό,τι απαιτείται. Ταυτόχρονα, θα διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά τις διαδικασίες, θα παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων και θα έχει διαθέσιμο το αδειοδοτικό ιστορικό της επιχείρησής του.

Στη σχεδιαζόμενη απλούστευση της αδειοδότησης προβλέπεται η σύνδεση επιμέρους αδειοδοτικών διαδικασιών, όπως περιβαλλοντικές και οικοδομικές άδειες, για ένα σημαντικό αριθμό κατηγοριών δραστηριοτήτων και φόρτο αιτημάτων.

Είναι απαραίτητο ο σχεδιασμός του να ξεκινήσει έγκαιρα ώστε οι δυνατότητες που μπορεί να προσδώσει ένα τέτοιο σύστημα στην απλούστευση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης να καταστούν εφικτές από τα πρώτα στάδια της εφαρμογής του νέου συστήματος αδειοδότησης.

Η υφυπουργός σημείωσε ότι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τους συνολικούς χρόνους αδειοδότησης, αλλά και να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Οι δε διαδικασίες αδειοδότησης που σχεδιάζονται για τον σκοπό αυτό θα ακολουθούν τη φιλοσοφία του one-stop-shop αδειοδότησης που σχετίζεται με την «ενημερότητα» της δραστηριότητας και όχι απλώς τη μεμονωμένη άδεια.

Ειδικότερα, η «ενημερότητα» ακολουθεί όλη τη ζωή της εγκατάστασης και παραπέμπει σε αυτόματη ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική