Έρχεται ΚΥΑ για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Τη δέσμευση ότι τον Μάρτιο το 2024 θα εκδοθεί ΚΥΑ σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη λειτουργία του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, ανέλαβαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, κατά την ημερίδα «Για το παρόν και το μέλλον στην Ανακύκλωση Συσκευασιών Φυτοπροστασίας» που διοργάνωσε η εταιρεία CYCLOS, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Βάσος Ευθυμίαδης Πρόεδρος της CYCLOS, Αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ και Διευθύνων Σύμβουλος στην Κ&Ν Ευθυμιάδης τόνισε ότι η βιομηχανία είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα στη διαχείριση των κενών συσκευασιών λείπει όμως το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο ίδιος παρουσίασε την εταιρεία CYCLOS λέγοντας ότι ιδρύθηκε το 2020 από 10 ιδρυτικούς μετόχους, ενώ σήμερα συμμετέχουν 13 εταιρείες. Σκοπός της εταιρείας είναι η οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ειδικού Συλλογικού Συστήματος Ενναλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ) για την πρωτογενή συσκευασία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, βάσει του Ν. 4819/2021 και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Διευρυμένη Ευθύνη του Παραγωγού. Παρουσίασε ότι τον Μάιο του 2022 κατατέθηκε στον Ε.Ο.Α.Ν. προς έγκριση , το Σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΣΣΕΔ με 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο και πλάνο πανελλαδικής εμβέλειας. «Αναμένουμε την έγκριση και έναρξη λειτουργίας του Πανελλαδικού ΣΣΕΔ, διενεργώντας ταυτόχρονα παράλληλες πιλοτικές δράσεις».

Οι δύο γενικοί γραμματείς από κοινού παραδέχτηκαν ότι η χώρα έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή του σχετικού συστήματος και δεσμεύτηκαν για την άμεση υλοποίησή του.