Έρχεται νέος νόμος έως τέλος του 2017 για τα ζώα συντροφιάς 

Νομοθετικές πρωτοβουλίες έως το τέλος του χρόνου πρόκειται ν΄ αναλάβει η κυβέρνηση, για αλλαγές στο νόμο περί αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων (άγρια ζώα και ζώα συντροφιάς) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία αλλά και να υλοποιηθούν ακόμη και θετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, που λόγω ασαφειών, δυσλειτουργιών ή έλλειψης πόρων των δήμων, έμειναν ανεφάρμοστες κι εγκυμονούν κινδύνους και για τα ίδια τα ζώα αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με πρόεδρο την Χαρά Καφαντάρη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, σε συνεδρίαση κατά την οποία συμμετείχαν βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων κτηνιάτρων, στελεχών του Συνηγόρου του Πολίτη και της ΕΛΑΣ αλλά και ζωοφιλικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι βουλευτές επεσήμαναν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και στις πόλεις και στην ύπαιθρο και το μοναδικό πρόγραμμα, που πήγε καλά μέχρι σήμερα, ήταν για τη λύσσα, που αφορούσε άγρια αλλά έπληττε και  ζώα συντροφιάς. Τόσο εκπρόσωποι φορέων όσο και βουλευτές τόνισαν πως σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε εναρμόνιση των δήμων με την υπάρχουσα νομοθεσία, καθώς επικαλούνταν και έλλειψη πόρων και αδυναμία εξεύρεσης χώρων, για να φτιάξουν καταφύγια.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθήνα Τραχήλη σημείωσε ότι οι στειρώσεις ζώων, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένος χώρος είχαν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η υγεία των ζώων και η δημόσια υγεία. Εξήγησε πως οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν εναρμονιστεί με τη νομοθεσία ούτε καν έχουν σχηματισθεί οι επιτροπές που προβλέπονταν από το νόμο.

Πάντως αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της κ.Ευαγγελίας Βαμβακάκη από την ΕΛΑΣ, η οποία είναι επικεφαλής στο Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού και  απέστειλε έγγραφο από το 2014, στο ΥΠΑΑΤ, για το θέμα των 250 ανιχνευτών εντοπισμού και ανάγνωσης (τσιπ) για τα αδέσποτα ζώα στο ΥΠΑΑΤ, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει ενημέρωση.Ο κ.Τσιρώνης σημείωσε πως έχει ζητηθεί ήδη να γίνουν προτάσεις απ΄ όλους τους ενδιαφερόμενους και να δουν ποια από τα στοιχεία του προηγούμενου νόμου δεν υλοποιήθηκαν αλλά και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να υπάρξουν, ώστε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να εφαρμοστεί. 

Οι θρησκευτικές σφαγές

Σε ό, τι αφορά στο θέμα των θρησκευτικών σφαγών με αφορμή παρέμβαση από τον αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργο Στύλιο ο κ.Τσιρώνης επεσήμανε πως ήδη από το 1996 υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα κι ό, τι η υπουργική απόφαση, που έλαβε ισχυροποιεί το θεσμικό πλαίσιο προς όφελος των ζώων κι έκανε λόγο για “fake news”. Πάντως και οι βουλευτές επεσήμαναν στην αναγκαιότητα να υπάρξει βελτίωση στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και βελτίωση της εκπαίδευσης για τις νέες γενιές.