Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Εσπεριδοειδή: Σε ανοδική πορεία πορτοκάλι και μανταρίνι

27/11/2023
6' διάβασμα
esperidoeidi-se-anodiki-poreia-portokali-kai-mantarini-307630

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των εσπεριδοειδών κατά την τρέχουσα παραγωγική περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι και σήμερα οψίμισαν την παραγωγή των πορτοκαλιών, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό να οδηγηθεί σε θαλάμους για αποπρασινισμό. Σε ό,τι αφορά το μανταρίνι, η συλλογή συνεχίζεται κανονικά, ενώ σε πλήρη παραγωγή μπαίνει και η ποικιλία Κλημεντίνη.

Οι αποδόσεις των καλλιεργειών διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το μικροκλίμα, αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες από την πλευρά των παραγωγών. Οι τιμές, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δείχνουν σημαντικά αυξημένες. Λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ευνοϊκή για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, κάτι που, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Αργολίδα, δηλώνει ότι οι αποδόσεις των χωραφιών βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την περιοχή του. Το μειονέκτημα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το μέγεθος του πορτοκαλιού, που σε μεγάλο ποσοστό παρουσιάζει μικροκαρπία. Όπως υποστηρίζει, «οι αποδόσεις των δέντρων κυμαίνονται από 80 έως 100 κιλά, ανάλογα με την ηλικία, αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες από τους παραγωγούς».

Αναφέρει, επίσης, ότι «το σύνολο της παραγωγής κατευθύνεται σε θαλάμους αποχρωματισμού, διότι οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τον κιτρινισμό των πορτοκαλιών». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι αυτές κινούνται από 36 έως 40 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφταναν τα 28 λεπτά.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας εξηγήσει γιατί οι άλλες περιοχές παραγωγής, όπως το Αγρίνιο και ο Πύργος, παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές αγοράς των πορτοκαλιών από τις δικές τους και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική, ισχυριζόμενος ότι «οι παραγωγοί της Αργολίδας είναι περισσότερο οργανωμένοι και έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν καλύτερες συμφωνίες με τα συσκευαστήρια».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της συλλογής των μανταρινιών, ο κ. Λέρμας λέει ότι οι τιμές κινούνται σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται στα 65-70 λεπτά, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο με δυσκολία ξεπερνούσαν τα 50 λεπτά. Όσον αφορά το θέμα των εργατικών χεριών, υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα θα ενταθεί περισσότερο μετά τις 25 Δεκεμβρίου, όταν θα έχουν μπει σε πλήρη παραγωγή όλα τα κτήματα και οι ανάγκες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες».

Αναλύοντας το κόστος συλλογής, ο κ. Λέρμας αναφέρει ότι αυτό «κυμαίνεται στα 6 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν συνεργεία των 14 έως 16 ατόμων, που μέσα σε μια ημέρα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν 20 τόνους πορτοκαλιών και στη συνέχεια να πληρωθούν. Το σύνολο των εμπόρων καλύπτει με προκαταβολή την πληρωμή των συλλεκτικών, διότι οι παραγωγοί από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τη συλλογή μέχρι να πάρουν τα χρήματα από την εμπορία του προϊόντος».

Καλή, αν και όψιμη, η παραγωγή στο Αγρίνιο

Για αποδόσεις που φτάνουν ακόμα και τους 5 τόνους το στρέμμα και με καλή ποιότητα κάνει λόγο ο Σωτήρης Ζαρναβέλης από το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος διατείνεται ότι έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποικιλία Ναβαλίνα, γιατί τη θεωρεί παραγωγική και εμπορεύσιμη.

Στεναχωριέται, όμως, για την αρνητική εξέλιξη στο σαγκουίνι, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υποστηρίχθηκε από την πολιτεία στον βαθμό που θα έπρεπε, ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργειά του, διότι παρουσιάζει ενδιαφέρον από τις αγορές». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι αυτές κινούνται μεταξύ 30-34 λεπτών το κιλό για το πορτοκάλι, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφταναν τα 13 λεπτά το κιλό.

Σταθερή η πορεία για τις Κλημεντίνες στο Μεσολόγγι

Όψιμη χαρακτηρίζει τη χρονιά και ο Παναγιώτης Κογκόλης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Κατοχή Μεσολογγίου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η συλλογή των πορτοκαλιών, ούσα οψιμότερη κατά δέκα μέρες σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Ωστόσο, ο κ. Κογκόλης εστιάζει περισσότερο στο θέμα των μανταρινιών κατά την περσινή περίοδο, που δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής να μείνει στα δέντρα. Η φετινή χρονιά, όμως, φαίνεται να είναι καλύτερη για την ποικιλία Κλημεντίνη.

«Την περσινή περίοδο, ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής δεν συλλέχθηκε, διότι το εμπόριο έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ποικιλία Nova. Η πρακτική αυτή είχε αρνητικές εξελίξεις και, παράλληλα, δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα για το αν θα πρέπει να αλλάξουμε την Κλημεντίνη και στη θέση της να τοποθετήσουμε την ποικιλία Νova», εξηγεί.

Μειωμένη η παραγωγή πορτοκαλιών στην Άρτα

Σημαντικά μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, αλλά και οψίμιση της παραγωγής στην περιοχή της Άρτας διακρίνει ο Μιχάλης Κοτσαρίνης, έμπορος εσπεριδοειδών. Εκτιμά, επίσης, ότι θα υπάρχει μείωση της παραγωγής πάνω από 30% σε σύγκριση με μια μέση χρονιά, καθώς «το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όταν οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές».

Αναφερόμενος στο θέμα των εξαγωγών κατά την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Κοτσαρίνης δηλώνει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος, όμως, κάνει λόγο και για νέες ποικιλίες που πρέπει να μπουν στην παραγωγή, «ώστε να προσελκύσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών», εστιάζοντας περισσότερο στη Lane Late, αλλά και σε νέες ποικιλίες μανταρινιών.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: