Εσπεριδοειδή: Ανοδική η πορεία για τα πορτοκάλια, στα αζήτητα τα λεμόνια

Κλείνοντας τον κύκλο της συλλογής για τις πρώιμες ποικιλίες των πορτοκαλιών, η σκυτάλη δόθηκε στις όψιμες, όπως οι Lane Late και Βαλέντσια. Το ενδιαφέρον Ιταλών εμπόρων για την αγορά των πορτοκαλιών εκτοξεύει και τις τιμές παραγωγού σε υψηλότερα επίπεδα, συγκρινόμενα πάντα με την ίδια περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, η ποιοτική υπεροχή των πορτοκαλιών ενισχύει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και σηματοδοτεί περισσότερες εξαγωγές.

Όμως, η θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα πορτοκάλια δεν έχει καμία σχέση με αυτήν των λεμονιών. Με τις τιμές να βρίσκονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και την αγορά να παρουσιάζει μειωμένα αντανακλαστικά, οι παραγωγοί δεν μπαίνουν ακόμα στα κτήματά τους. Η «ΥΧ», παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο στάδιο αυτό για τα βασικότερα προϊόντα των εσπεριδοειδών, καταγράφει την εικόνα από τις περιοχές παραγωγής τους.

Στα ύψη οι αποδόσεις στο Μεσολόγγι

Ο Παναγιώτης Γκοργκόλης, παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου, κάνει λόγο για αυξημένες αποδόσεις και καλές τιμές. «Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σημαντικά την παραγωγή μας και οι αποδόσεις φέτος ξεπέρασαν ακόμα και τους 6 τόνους το στρέμμα. Αν μας ευνοήσουν και το επόμενο διάστημα, θα είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση, ειδικά σε σχέση με πέρυσι». Εστιάζοντας στις ποικιλίες που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε παραγωγή και κυρίως τις Lane Late και Βαλέντσια, τονίζει πως και οι δύο φέτος έχουν αισιόδοξες προοπτικές. «Η αυξημένη ζήτηση για τα Lane late συμπαρασύρει στην αγορά και τα Βαλέντσια, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των τιμών, κάτι που ευνοεί όλους μας».

Τα Lane late πωλούνται από 42 έως 45 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. «Τα Βαλέντσια φτάνουν στα 28 λεπτά το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Αν υπολογίσουμε ότι το ξεκίνημα έγινε στα 17 με 18 λεπτά, η ανοδική αυτή πορεία μας δίνει ελπίδες».

Πέρα όμως από την καλή φετινή σεζόν, ο ίδιος προβληματίζεται, διότι στην περιοχή του Μεσολογγίου έχουν μπει πολλές νέες καλλιέργειες με αυτές τις δύο ποικιλίες «κάτι που καθιστά επιτακτικό το να δούμε τον τρόπο προσέγγισης των αγορών, έτσι όπως θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Για τον λόγο αυτόν απαιτούνται σύγχρονα συλλογικά σχήματα και όχι να περιμένουμε τυχόν μειωμένες παραγωγές άλλων χωρών, όπως είναι η Ισπανία», καταλήγει.

Άργος: Η ποιότητα σηματοδοτεί εξαγωγές

Για καλές τιμές και στρεμματικές αποδόσεις κάνει λόγο και ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός πορτοκαλιών από το Άργος. Ο κ. Λέρμας επισημαίνει ότι η ποιότητα των πορτοκαλιών βρίσκεται σε καλά επίπεδα, κάτι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη ζήτηση του προϊόντος από τις αγορές του εξωτερικού.

Υποστήριξε επίσης ότι οι τιμές των όψιμων ποικιλιών Lane Late και Βαλέντσια βρίσκονται σε καλά επίπεδα και φτάνουν για τα μεν πρώτα στα 45 με 50 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα, και για τα Βαλέντσια στα 30 λεπτά. «Η εικόνα που έχουμε από την αγορά είναι ενθαρρυντική. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι η ποιότητα, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον».

Λακωνία: Δικαίωση για την αντικατάσταση των ποικιλιών

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η συλλογή των πορτοκαλιών στη Λακωνία. Ο Ηλίας Μουγάκος, γεωπόνος από τη Γλυκόβρυση Λακωνίας, κάνει λόγο για δικαίωση όσων παραγωγών επέλεξαν Lane Late, «η οποία υπερέχει ποιοτικά και ποσοτικά στις αγορές». Αυτή την περίοδο πουλάνε πάνω από 45 λεπτά το κιλό, με τα Βαλέντσια να αγγίζουν τα 35 λεπτά. «Η αντικατάσταση με τις παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής δείχνει να είναι μία θετική επιλογή για τους παραγωγούς που επέλεξαν αυτή την ποικιλία», επισημαίνει ο ίδιος.

Άρτα: Στα αζήτητα τα λεμόνια

Σε υποτονικούς ρυθμούς κινείται η εμπορία των λεμονιών για την τρέχουσα περίοδο. Όπως μας διασαφηνίζει η Άννα Ράπτη από τη Βίγλα Άρτας, υπάρχουν κτήματα που δεν έχουν συλλεχθεί και τα λεμόνια παραμένουν στα δέντρα.

«Με 30 λεπτά το κιλό που μας ζητάνε οι έμποροι, δεν είμαστε σε θέση να τα δώσουμε, διότι πρακτικά τα έξοδα που κάνουμε είναι περισσότερα από τα έσοδα. Αν το λεμόνι δεν πουληθεί πάνω από 50 λεπτά το κιλό, δεν μας συμφέρει να το καλλιεργήσουμε. Όσο οι θερμοκρασίες μας το επιτρέπουν, εμείς θα κρατήσουμε τα λεμόνια στα δέντρα και ανάλογα με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά θα τα συλλέξουμε ή θα τα αφήσουμε», καταλήγει με πικρία η ίδια.

Στον τουρισμό στρέφονται τα Χανιά

Στη χαμηλή ζήτηση των λεμονιών αναφέρεται και ο Στέλιος Παρδαλάκης, από το Γεράνι Χανίων. Ισχυρίζεται ότι η ζήτηση του λεμονιού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον, θα μείνουν στα δέντρα. «Η δυνατότητα εξαγωγής των λεμονιών από το νησί μας είναι δύσκολη, εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να κρατήσουμε τα λεμόνια μέχρι όσο γίνεται πιο κοντά στην τουριστική περίοδο, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Με τα 30 λεπτά που μας ζητάνε σήμερα, δεν συμφέρει να τα πουλήσουμε», καταλήγει ο ίδιος.