Εσπεριδοειδή: Την καλή πορεία των Βαλέντσια προσδοκούν οι παραγωγοί πορτοκαλιών για τη νέα εσοδεία

Προσδοκίες και για τα μανταρίνια, λόγω της μείωσης των ποσοτήτων

 

Σε κανονικά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί φέτος η εγχώρια παραγωγή πορτοκαλιών, ενώ μείωση αναμένεται στα μανταρίνια, όπου όμως, οι λιγότεροι καρποί μπορεί να έχουν βελτιωμένα μεγέθη έως την ώρα των κοπών, αναφέρει στην «ΥΧ» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης. Όπως διευκρινίζει, η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται μειωμένη κατά περίπου 8% σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως λόγω των μειώσεων στην Ισπανία και, δευτερευόντως, στην Ιταλία.

Εντός των συνόρων, αυτή την περίοδο κόβονται τα τελευταία Βαλέντσια της προηγούμενης περιόδου, απολαμβάνοντας υψηλές τιμές, της τάξεως του 1,20 ευρώ/κιλό στον παραγωγό, ενώ δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει οι κοπές σε πρώιμες ποικιλίες μανταρινιών και λεμονιών. Και στη χυμοποίηση, όμως, οι τιμές κινούνται υψηλά, λόγω και των ελλείψεων στο εξωτερικό. Το τρέχον επίπεδο τιμών καλλιεργεί την προσδοκία ότι οι πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών θα πάρουν μια καλή «σκυτάλη», ενώ υψηλότερες τιμές αναμένονται και στο μανταρίνι, εξαιτίας των μικρότερων ποσοτήτων. Η εικόνα, βέβαια, θα διαμορφωθεί όταν ξεκινήσουν πιο μαζικά οι συγκομιδές προς τα τέλη του μήνα, με τους όγκους παραγωγής να ποικίλλουν στα διάφορα κέντρα καλλιέργειας.

Τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη οι πρώτες κοπές

Οι πρώτες κοπές πορτοκαλιών της νέας παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσουν από τα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη, καθώς τότε υπολογίζεται ότι τα προϊόντα θα έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ωρίμανσης ως προς το χρώμα και τα σάκχαρα, ώστε να μπορέσουν να διακινηθούν στο εμπόριο, εκτιμά ο κ. Πολυχρονάκης.

Ωστόσο, η ύπαρξη φαινομένων πρόωρων κοπών –χωρίς τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά– και διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων προβληματίζουν τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, με τον κ. Πολυχρονάκη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας αύξηση των ελέγχων. «Η προστιθέμενη αξία στο προϊόν θα πρέπει να παραμείνει στη χώρα», σημειώνει, μιλώντας στην «ΥΧ», και εξηγεί ότι, με τέτοια φαινόμενα, «εκτός των απωλειών για την εθνική οικονομία, δυσφημίζεται το προϊόν, ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός στις υγιείς και νόμιμες εξαγωγικές επιχειρήσεις».

«Τα προϊόντα μας θα πρέπει να διατηρήσουν τη φήμη που έχουν στο εξωτερικό και, ει δυνατόν, να τη διευρύνουν, εκμεταλλευόμενα το κενό στην παραγωγή και στην ανταπόκριση των ανταγωνιστών μας, και όχι να τροφοδοτούμε τους τελευταίους, με αποτέλεσμα να ιταλοποιούνται ή να ισπανοποιούνται τα προϊόντα μας, και να εμφανίζονται ως τέτοια στις αγορές», υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Μεγαλύτερη η μείωση στις Κλημεντίνες σε Λακωνία και Αργολίδα

Στις αρχές Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι συγκομιδές για τους παραγωγούς της Σκάλας Λακωνίας, πρώτα από τις Ναβαλίνες και τις Κλημεντίνες. Η μείωση για τη φετινή παραγωγή πορτοκαλιού εκτιμάται στο 25%, ενώ στην Κλημεντίνη ίσως είναι της τάξεως του 35%-40%, εξηγεί ο Στέλιος Σαρρής, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας. Όπως σημειώνει, «σε όλα τα μανταρίνια προβλέπονται σχετικές μειώσεις, μεγαλύτερες από το πορτοκάλι», κάτι που επιτρέπει την προσδοκία για περισσότερη ζήτηση. Πάντως, τελειώνοντας η σεζόν στα Βαλέντσια, οι τιμές είναι υψηλές, από 1 μέχρι 1,20 ευρώ στον παραγωγό. «Η έναρξη των καινούργιων δεν θα είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά υπολογίζουμε να ξεκινήσουν σε καλές τιμές», σχολιάζει ο ίδιος.

Διευκρινίζοντας ότι προηγούνται άλλα παραγωγικά κέντρα στο ξεκίνημα για τις πρώιμες ποικιλίες, ο γεωπόνος Ηλίας Μουγάκος κάνει λόγο για μία καλή χρονιά, η οποία κλείνει με κάποια τελευταία «μετρημένα χωράφια» με Βαλέντσια που μαζεύονται τώρα, έχοντας την τιμή του 1,20 ευρώ στη Λακωνία. Κατά τον ίδιο, η νέα παραγωγή των Βαλέντσια θα είναι λίγο πιο πεσμένη από την προηγούμενη.

Ποσότητες ελαφρώς μειωμένες στις Ναβαλίνες και κανονικές στα Μέρλιν αναφέρει από την Αργολίδα ο παραγωγός Τάσος Λέρμας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο νομός θα έχει μία μικρή άνοδο στα Lane Late, αφού μπαίνουν και παλαιότερα δέντρα, που τα προηγούμενα χρόνια μπολιάστηκαν με την ποικιλία. Σε ό,τι αφορά τις Κλημεντίνες, εκεί αναμένεται σημαντικότερη μείωση. «Μιλάμε για 50% μειωμένη παραγωγή στα χωριά Δρέπανο, Ασίνη, Ίρια», αναφέρει ο κ. Λέρμας, τα οποία συγκεντρώνουν το ήμισυ της παραγωγής Κλημεντίνης για την περιοχή. Ναβαλίνες και New Ηole ξεκινούν στις πρώιμες περιοχές το τελευταίο πενθήμερο του Οκτώβρη και, όπως εξηγεί, θα μπουν στον φούρνο για ωρίμανση ως προς το χρώμα.

Περισσότερες ποσότητες αναμένει φέτος το Μεσολόγγι

Αυξημένες ποσότητες της τάξεως του 20%-30%, σε σύγκριση με πέρυσι, αναμένονται στα εσπεριδοειδή για τους παραγωγούς του Μεσολογγίου. Αυτό αναφέρει ως γενική παρατήρηση ο γεωπόνος στην Ένωση Μεσολογγίου-Ναυπακτίας Δημήτρης Γιαννούλης, με τη νέα χρονιά να τοποθετείται πάνω από τον μέσο όρο, δεδομένου ότι πέρυσι ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για την περιοχή. «Σε γενικές γραμμές, η χρονιά κύλησε ομαλά από άποψη εχθρών. Αυτήν τη στιγμή, βλέπουμε κάποια ίσως μεγαλύτερη ένταση προσβολής από τη μύγα της Μεσογείου, λόγω καιρού, όχι όμως σε ανησυχητικό επίπεδο», εξηγεί ο κ. Γιαννούλης. Οι εκτιμήσεις, βέβαια, ήταν πριν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Τρίτης που έπληξαν και την περιοχή.