Εσπεριδοειδή: Σταθερές οι τιμές, χαμηλή η ποιότητα

Με την ολοκλήρωση της συλλογής των Μέρλιν κλείνει ο κύκλος των μεσοπρώιμων ποικιλιών και ήδη, στην παραγωγή, έχουν μπει τα Lane Late και τα όψιμα Βαλέντσια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας και της συλλογής δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα τόσο στις αποδόσεις, όσο και στην ποιότητα των καρπών.

Οι παραγωγοί της Πελοποννήσου έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς τον ΕΛΓΑ και αναμένουν τις ενισχύσεις από τις απώλειες που υπέστησαν. Οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία είναι μεγάλες και αυτό αποδεικνύεται από τις κινητοποιήσεις των παραγωγών, κυρίως στην Αργολίδα, που είναι και η μεγαλύτερη εστία της καταστροφής από τον παγετό. Υπήρξαν όμως και περιοχές οι οποίες κινήθηκαν οριακά στις ψυχρές θερμοκρασίες και στις οποίες οι παραγωγοί συνεχίζουν τη συλλογή.

Όπως μας ενημερώνει ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Άργος, το μεγαλύτερο ποσοστό Lane Late και Μέρλιν έχει μπει ήδη στα ψυγεία. «Τα Βαλέντσια κρατάνε ακόμα, γιατί οι παραγωγοί πιστεύουν ότι θα ανέβουν οι τιμές. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες δεν είχαν σημαντικό πρόβλημα και κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συλλογή. Τα πορτοκάλια που πουλάνε αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 45 λεπτά το κιλό».

Λακωνία: Εκτός εμπορίας το 40% της συλλογής

«Στην περιοχή μας έχουν ξεκινήσει τα Βαλέντσια, με σημαντικό όμως πρόβλημα λόγω παγετού. Ένα ποσοστό πάνω από 40% πάει για χυμό, με 8 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο Αντώνης Μαρτσούκος, έμπορος από τη Σκάλα Λακωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές εμπορίας των πορτοκαλιών μας αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται από 15 έως 17 λεπτά το κιλό.

Στην ερώτησή μας αν η εγχώρια παραγωγή θα μπορέσει να καλύψει την εσωτερική, αλλά και τη διεθνή ζήτηση, η απάντησή του ήταν ότι «υπάρχει και η Αίγυπτος. Αυτή την περίοδο, μεγάλες ποσότητες Βαλέντσια έρχονται στην Ευρώπη σε χαμηλές τιμές. Εμείς πιστεύω ότι θα κρατήσουμε την παραγωγή μας μέχρι τον Αύγουστο». Κλείνοντας, τόνισε ότι τα μεγάλα προβλήματα της περιόδου είναι το κόστος παραγωγής, αλλά και η έλλειψη του νερού σε πολλές περιοχές του νομού. «Θα πρέπει από τώρα να κινηθούν οι διαδικασίες ορθής διαχείρισης του νερού, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

Αιτωλοακαρνανία: Μικρόκαρπα τα περισσότερα Βαλέντσια

Στη συλλογή των Βαλέντσια έχουν μπει οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας και, όπως μας ενημερώνει ο Θανάσης Ντάκουλας, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, στην περιοχή Καλυβίων Αγρινίου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. «Έχει επέλθει σχεδόν ολική καταστροφή στους καρπούς των πορτοκαλιών», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζημιά σε άλλες γεωγραφικές ενότητες του νομού είναι μικρότερη. «Οι νοτιότερες περιοχές δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, έχουν δηλαδή καρπό, αλλά όσοι δεν πρόσεξαν στον βαθμό που θα έπρεπε τα δέντρα τους, τώρα αντιμετωπίζουν έντονη μικροκαρπία και σίγουρα θα έχουν προβλήματα στην εμπορία».

Ο κ. Ντάκουλας μας είπε ότι αυτήν τη στιγμή η τιμή κυμαίνεται από 18 με 20 λεπτά το κιλό και η παραγωγή ανά στρέμμα περίπου στους 3,5 με 4 τόνους.

Επίσης, υποστήριξε ότι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών για την περιοχή έχει σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς ένα αξιόλογο ποσοστό των παραγωγών είναι νέοι και εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνικές στην παραγωγή, βάζοντας και νέες φυτεύσεις, κυρίως με Lane Late όπου αυτή την περίοδο έχει τελειώσει και η συλλογή τους. «Στην περιοχή ευδοκιμούν όλες οι ποικιλίες των πορτοκαλιών, με καλά αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη οργάνωση, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην εμπορία του προϊόντος, ώστε να αναδείξουμε τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά στις αγορές», καταλήγει ο ίδιος.

Αργολίδα: Τι ζητάνε οι παραγωγοί από την πολιτεία

Οι υποχρεώσεις των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ζητούν την άμεση καταβολή των ενισχύσεων από τον παγετό που τους υποσχέθηκαν οι βουλευτές της περιοχής, οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την προκαταβολή της αποζημίωσης από τον παγετό του 2022 και θα ψηφιστεί άμεσα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή μετά το Πάσχα, περίπου στις 8 με 9 Μαΐου. Οι παραγωγοί όμως επιμένουν για τις προκαταβολές, οι οποίες ήταν να δοθούν τη Μεγάλη Τρίτη, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Ζητούν άμεσα την καταβολή του ποσού των 300 ευρώ το στρέμμα, όπως εξαγγέλθηκε, και 22 λεπτά το κιλό, για όσα πορτοκάλια πήγαν για χυμό. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που σάπισαν στα δέντρα, σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ζητάνε, επίσης, αλλαγή της τιμής του χυμού «από τα 7 λεπτά το κιλό να ανέβει στα 12».

Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών έχει σημαντικό ενδιαφέρον καθώς ένα αξιόλογο ποσοστό των παραγωγών είναι νέοι και εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνικές στην παραγωγή, βάζοντας και νέες φυτεύσεις.