Έστειλε ψηλότερα το σκληρό σιτάρι ο διαγωνισμός της Τυνησίας

Άλλα 20 ευρώ/τόνο κέρδισαν αυτή την εβδομάδα Φότζια και Μπολόνια

Συνεχίζουν την ανοδική τους κούρσα οι τιμές του σκληρού σιταριού, με τις δύο βασικές αγορές της Ιταλίας να κερδίζουν αυτή την εβδομάδα άλλα 20 ευρώ/τόνο. Ειδικότερα, στη νέα λίστα της Φότζια, οι τιμές για την πρώτη ποιότητα (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%) διαμορφώνονται από 535 έως 540 ευρώ/τόνο, για την αμέσως επόμενη ποιότητα (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%) να κινείται μεταξύ 525 και 530 ευρώ/τόνο, ενώ για την τρίτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 520-525 ευρώ/τόνο (τιμές αποθήκης παραγωγού). Μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, η Φότζια έχει ανέβει 50 ευρώ/τόνο.

Αντίστοιχα, στην Μπολόνια τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) παίζουν πλέον μεταξύ 532 και 536 ευρώ/τόνο, ενώ η δεύτερη κατηγορία (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 527 έως 531 ευρώ/τόνο (τιμές FOB επί πλοίω).

Συνέχεια στη στάση εισαγωγών από Καναδά

Κινητήριος μοχλός της ανόδου εξακολουθεί να είναι η ελλειμματική παγκόσμια αγορά, λόγω των σημαντικά μειωμένων σοδειών του Καναδά (κυρίως) και των ΗΠΑ. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν τα υψηλά μεταφορικά κόστη που έχουν οδηγήσει σε «στάση εισαγωγών» του καναδέζικου σκληρού σιταριού στην Ευρώπη και δη στην Ιταλία, αφού πλέον το τοπικό σιτάρι είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ανταγωνιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι στιγμής, η γειτονική χώρα έχει εισαγάγει 22% λιγότερο σκληρό σιτάρι από τον Καναδά σε σχέση με πέρυσι, ενώ βασικοί προορισμοί για τη βορειοαμερικανική χώρα είναι τη φετινή σεζόν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τριπλασιάσει τις εισαγωγές τους, και το Μαρόκο του οποίου, πάντως, η εγχώρια παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, κάτι που καθιστά πιθανό να μειώσει το επόμενο διάστημα τις εισαγωγές του.

Έξτρα ώθηση, ωστόσο, στις τιμές δίνει αυτήν τη στιγμή ο τελευταίος διαγωνισμός της Τυνησίας. Όπως είχε γράψει στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», ήταν κομβικής σημασίας αν μέρος έστω της εν λόγω δουλειάς θα κατέληγε στα χέρια οίκου, ο οποίος προμηθεύεται σιτάρι (και) από τη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν η Τυνησία «έκλεισε» τελικά τους 100.000 τόνους που αρχικά αναζητούσε, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει δύο από τα φορτία «κέρδισε» ο γνωστός Ιταλός μεγαλέμπορος Καζίλο, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα μέρος τους θα εκτελεστεί με ελληνικό σκληρό σιτάρι.

Οι τιμές στις οποίες κλείστηκαν τα εν λόγω συμβόλαια ήταν 680,67 δολ./τόνο και 685,89 δολ./τόνο που, με την τρέχουσα ισοτιμία, «μεταφράζονται» σε 587,20 ευρώ/τόνο και 591,71 ευρώ/τόνο αντίστοιχα.

Αυτές οι τιμές ανεβάζουν τον πήχη και για την ελληνική αγορά, έστω κι αν για την ώρα τουλάχιστον, οι περισσότερες συζητήσεις για εξαγωγή περιορίζονται στο θεωρητικό επίπεδο.