Η ακμάζουσα βιομηχανία πέλλετ της Εσθονίας οδηγείται στα χαρακώματα με τους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο κλάδος αυξάνει την υλοτομία και βλάπτει τη βιοποικιλότητα.

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι κάνουν καλή χρήση προϊόντων ξυλείας, που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένα. Ο Mihkel Jugaste, επικεφαλής συστημάτων ποιότητας και πιστοποίησης της μεγαλύτερης γραμμής παραγωγής πέλλετ ξύλου στην Ευρώπη, ονόματι Estonia’s Graanul Invest, υπερασπίζεται σθεναρά τη βιομηχανία. «Το ξύλο έρχεται σε εμάς μόνο αφότου το απορρίπτουν τα πριονιστήρια και τα εργοστάσια κόντρα πλακέ», εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ενώ βρίσκεται στο εργοστάσιο, υπό τους ήχους μηχανημάτων που μετατρέπουν τους κορμούς σε πριονίδι και ακολούθως το συμπυκνώνουν σε μικρά σφαιρίδια.

Είναι τα λεγόμενα πέλλετ, που συνιστούν ένα ευρέως διαδεδομένο βιοκαύσιμο. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην πρώην σοβιετική χώρα της Βαλτικής, όπου τα δάση καλύπτουν περισσότερο από το ήμισυ της έκτασής της και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μέρος της εθνικής της ταυτότητας. Οι περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν ότι η ζήτηση βιοκαυσίμων στη Δυτική Ευρώπη προκαλεί εντατικοποίηση της υλοτόμησης σε μέρη όπως η Εσθονία, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων περιοχών της, καθιερώνοντας τεχνικές όπως η αποψιλωτική υλοτομία, κατά την οποία καταστρέφονται ολοκληρωτικά μεγάλες δασικές περιοχές.

Προειδοποιούν, δε, ότι είδη πτηνών όπως ο μαύρος αγριοπετεινός και η δεντροσταρήθρα αντιμετωπίζουν επίσης κίνδυνο από αυτήν τη δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των δασικών πουλιών έχει μειωθεί περίπου κατά το 1/4 τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2020, άρθρο στο περιοδικό Nature Research ανέφερε αύξηση 85% στις υλοτομημένες περιοχές στην Εσθονία μεταξύ 2016 και 2018 σε σύγκριση με την περίοδο 2004-2015,
η οποία συνιστά μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προειδοποιήσεις των περιβαλλοντολόγων εισακούσθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα φέτος κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Εσθονίας, επειδή δεν διασφάλισε τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έκδοση αδειών υλοτομίας σε αυτές τις περιοχές.

www.euractiv.com