ΕΣΥΦ: Το 10% των πωλήσεων φυτοπροστατευτικών χάνεται κάθε χρόνο
Την ηπιότερη και ευρύτερη, σε παγκόσμια κλίμακα, μετάβαση προς μία πιο πράσινη και βιώσιμη γεωργία, βασισμένη στις τρέχουσες ανάγκες για ασφαλή και επαρκή τρόφιμα, πρότεινε στην απολογιστική του ομιλία για το έτος 2024 ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), Γιώργος Ποντίκας, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου παρουσία όλων των στελεχών του κλάδου.
Επανέλαβε, δε, και την ανάγκη να κινητοποιηθεί επιτέλους η κυβέρνηση και να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα ξεκινήσει ουσιαστικά να λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης των κενών πλαστικών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων.
Η ευρωπαϊκή πρόκληση
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ποντίκας προειδοποίησε ότι προσπαθώντας η Ευρώπη να γίνει πιο «πράσινη», κινδυνεύει να γίνει «κίτρινη», δηλαδή «να ξεραθεί το σύμπαν. Αυτό που είναι η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας σχετικά με το πού πάει η Ευρώπη και η Ελλάδα».
Στη συνέχεια, ο ίδιος εξήγησε ότι σε αυτή την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης «δεν πρέπει να χαθεί ο σκοπός για τον οποίο ο κλάδος μας υπάρχει, το να μπορούμε να παράγουμε τροφή. Βλέπουμε όλοι στον χώρο της δικιάς μας βιομηχανίας να χάνεται κάθε χρόνο γύρω στο 10% του τζίρου της κάθε επιχείρησης από προϊόντα φυτοπροστασίας, τα οποία φεύγουν από την αγορά, χωρίς τόσο εύκολα να έρχονται καινούργια προϊόντα».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ποντίκας αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανονισμούς απαγόρευσης παλαιών και έγκρισης νέων, που υπάρχουν στην ΕΕ. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν ως αποτέλεσμα, όπως είπε ο ίδιος, «η τελευταία δραστική ουσία που εγγράφηκε να είναι το 2019, προ Covid-19. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ στην ΕΕ. Και να αναζητήσουμε άλλες λύσεις μεταβατικές, “γέφυρες”, ώστε να μπορέσουμε να πάμε τη γεωργία στην επόμενη μέρα. Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος, για να καταλάβουμε ότι πρέπει να παράγουμε στην Ελλάδα».
Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ έθεσε κι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχει γίνει θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μήπως η Πράσινη Επανάσταση, που θέλει η ΕΕ, πρέπει να είναι παγκόσμια; Για να δώσουμε και στον Ευρωπαίο παραγωγό το κίνητρο να προσπαθήσει κι αυτός». Και ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, αλλά είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός σχετικά με τα βήματα και το κατά πόσο αυτό έχει γίνει κατανοητό κεντρικά από τις Βρυξέλλες».
Η ελληνική πρόκληση
Για την ελληνική πολιτεία, ο κ. Ποντίκας δεν μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για αυτονόητα πράγματα και μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει εδώ και χρόνια, με συνέπεια όχι απλά η χώρα μας να μένει στάσιμη, αλλά να μένει και πίσω στις εξελίξεις.
Όπως είπε, «η αλλαγή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε χρόνο μάς οδηγεί σε μια στασιμότητα, όχι σε πρόοδο. Και σε μια χώρα που πρέπει να κάνει πάρα πολλές “μεταβάσεις” αυτό μας πάει πίσω. Θα πρέπει να αποκτήσουμε άλλου είδους διάλογο μεταξύ μας. Nα υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν υπηρεσίες με τις οποίες υπάρχει καλή συνεργασία, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οι Έλληνες παραγωγοί, με το συγκεκριμένο προφίλ που έχουν, που ασχολούνται με το πώς θα πάρουν το μεγαλύτερο δυνατό από τις επιδοτήσεις, έχουν χάσει την ευκαιρία να ανέβουν επίπεδο. Πρέπει να ανέβει το επίπεδο και στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων».
Μάλιστα, ο κ. Ποντίκας μίλησε και για την ευθύνη που έχουν, πέρα από το υπουργείο, οι παραγωγοί και τα γεωπονικά καταστήματα στην εφαρμογή του συστήματος ανακύκλωσης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστασίας. Ο ίδιος κατέληξε με την εξής επισήμανση: «Στην ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ, εδώ και τέσσερα χρόνια, που έχει ιδρυθεί από τις βιομηχανίες φυτοπροστασίας, ακόμα παλεύουμε για τα βασικά. Ακόμα περιμένουμε την επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση», για να εισέλθει κανονικά η εταιρεία σε λειτουργία.