Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε στις 26 Ιουλίου έναν κανονισμό που επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης του κρέατος στη χώρα, με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Τζεμ Έζντεμιρ, να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της για μια πρόταση σε ενωσιακό επίπεδο.

Η τρικομματική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την επισήμανση προέλευσης για το κρέας στη συμφωνία συνασπισμού της, αλλά ο Έζντεμιρ είχε διστάσει να την εισαγάγει υποχρεωτικά σε εγχώριο επίπεδο, ασκώντας πιέσεις, ώστε να γίνει αυτό πανευρωπαϊκά και να συμπεριληφθεί στην πρόταση της Κομισιόν για την επισήμανση των τροφίμων, η οποία αρχικά αναμενόταν πριν από το τέλος του 2022.

Καθώς όμως η πρόταση δεν έχει ακόμη κατατεθεί, το Βερολίνο αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. «Δυστυχώς, σε αντίθεση με την ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καταθέσει πρόταση για λύση σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Έζντεμιρ. Ο νέος κανονισμός της Γερμανίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες, προβλέπει ότι η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης ενός προϊόντος επεκτείνεται από το προσυσκευασμένο κρέας στο μη συσκευασμένο χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας. Το μη συσκευασμένο βοδινό κρέας καλύπτεται ήδη από την υποχρεωτική επισήμανση.

«Ως επόμενο βήμα, θέλουμε επίσης να επεκτείνουμε την ετικέτα προέλευσης και στην εξωτερική τροφοδοσία», πρόσθεσε ο Έζντεμιρ.