Τα ετήσια τριφύλλια κεντρίζουν το ενδιαφέρον γεωργών και κτηνοτρόφων

Η μεγάλη ζήτηση μηδικής το τελευταίο διάστημα γυρίζει τα κεφάλια όχι μόνο των γεωργών, αλλά και των κτηνοτρόφων, που σκέφτοναι να αξιοποιήσουν εκτάσεις ξερικές και άγονες με την καλλιέργεια ετήσιων ψυχανθών. Τα φυτά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν σε γόνιμα και αρδευόμενα εδάφη, αλλά συνήθως ακολουθεί επίσπορη καλλιέργεια, η οποία έχει απαιτήσεις σε άζωτο, όπως είναι το καλαμπόκι.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος τους στη συγκαλλιέργεια με άλλα φυτά, είτε πρόκειται για ετήσια παραγωγή, όπως το ενσίρωμα, ή ακόμη και για πολυετείς καλλιέργειες. Εκτός από τον βίκο, ένας αξιόλογος αριθμός παραγωγών στρέφεται στα ετήσια τριφύλλια, όπως είναι το αλεξανδρινό και το περσικό.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο Αλέξανδρος Προσκεφαλάς, γεωπόνος από τον Πύργο Ηλείας, αναφέρει ότι για την τρέχουσα περίοδο η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε έλλειψη σπόρων στην αγορά. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αλεξανδρινό, το οποίο χρησιμοποιείται και από κτηνοτρόφους για την αξιοποίηση χωραφιών τα οποία είναι φτωχά και δεν αρδεύονται.

«Η καλλιέργειά του έχει και περιβαλλοντική διάσταση, διότι εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο και παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με σιτηρά, όπως επίσης και ως τεχνητός λειμώνας».

Για το ενδιαφέρον και τη ζήτηση του προϊόντος κάνει λόγο και ο Ανδρέας Γάτος, παραγωγός και έμπορος σπόρων τριφυλλιού. Ο ίδιος μας ενημερώνει ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια με μικρό σχετικά κόστος, λόγω και της μικρής ποσότητας σπόρου που απαιτείται.

«Συνήθως χρησιμοποιούμε 4 με 5 κιλά σπόρο το στρέμμα, με μία μέση τιμή στα 4,5 με 5 ευρώ το κιλό. Αν τα εδάφη έχουν και μία ποσότητα φωσφόρου, ίσως να μη χρησιμοποιηθεί καθόλου λίπανση. Το φυτό είναι αζωτοδεσμευτικό, με όλες τις ευεργετικές δυνατότητες που αυτό συνεπάγεται. Ανάλογα με την περιοχή και τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, η σπορά ξεκινάει αυτή την περίοδο και φτάνει μέχρι και την άνοιξη», καταλήγει.

Αυξημένη πρωτεΐνη σε σύγκριση με τη μηδική

Για τις ιδιότητες του αλεξανδρινού, όπως και των άλλων τριφυλλιών, μας μίλησε ο Δημήτρης Μπαξεβάνος, γεωπόνος και ερευνητής στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Εστίασε περισσότερο στο θέμα της πρωτεΐνης σε σύγκριση με τη μηδική, αλλά και στις δυνατότητες της απευθείας βόσκησης των ζώων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα τυμπανισμού. «Το αλεξανδρινό μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα από τους κτηνοτρόφους για τα ζώα τους, χωρίς κανένα πρόβλημα. Από την άλλη, οι σαπωνίνες που περιέχουν τα φυτά της μηδικής την καθιστούν ακατάλληλη για άμεση διατροφή, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται ή να γίνεται ενσίρωμα.

Επίσης, το αλεξανδρινό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία και λόγω της πρόωρης ανάπτυξής του να ξεκινάει η βόσκηση ακόμη και από τον Φεβρουάριο. Το φυτό μπορεί να δώσει 4 με 5 κοπές το χρόνο, αν φυσικά ποτιστεί, αλλά και στα ξερικά εδάφη ανάλογα με τις βροχοπτώσεις, μπορεί να δώσει ακόμη και δύο κοπές».

Δίνοντας μία άλλη διάσταση της αξιοποίησης του αλεξανδρινού, ο κ. Μπαξεβάνος κάνει λόγο για ένα φυτό αζωτοδεσμευτικό, που μπορεί να συνδράμει σημαντικά στη βελτίωση των εδαφών. «Αν γίνει η σπορά αυτή την περίοδο σε ποτιστικό χωράφι και την άνοιξη κάνουμε σπορά με καλαμπόκι, θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε 8 έως 10 μονάδες αζώτου από το αλεξανδρινό, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις εισροές των χημικών λιπασμάτων. Έτσι, συμβάλλουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος».