Έτοιμη να αντικαταστήσει τους Ουκρανούς και Ρώσους προμηθευτές κρέατος στην Ευρώπη η Βραζιλία

Η άνοδος των τιμών των σιτηρών στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττει τους Βραζιλιάνους συσκευαστές κρέατος, ωστόσο οι εμπορικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι παραγωγοί κρέατος μπορεί να είναι μια αφορμή να ενισχυθεί το μερίδιο της Βραζιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου στο Reuters.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού. Αμφότερα τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.

Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, η ρωσοουκρανική κρίση μπορεί να επιφέρει την πρόσβαση της Βραζιλίας σε αγορές που εξυπηρετούνταν μέχρι πρότινος από τους ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με τις πηγές, μια πιθανή εξέλιξη είναι η άρση της απαγόρευσης πολλών Βραζιλιάνων συσκευαστών κρέατος στην ΕΕ, η οποία επιβλήθηκε το 2018 μετά από ένα διατροφικό σκάνδαλο.

«Η βιομηχανία είναι έτοιμη να καλύψει τα κενά και να υποστηρίξει την επισιτιστική ασφάλεια των εθνών που μπορεί να παρουσιάζουν ελλείψεις από την πιθανή αναστολή ή μείωση των εξαγωγών κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος από τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Ricardo Santin, πρόεδρος του βραζιλιάνικου λόμπι κρέατος ABPA.

Η ABPA, η οποία αντιπροσωπεύει εταιρείες όπως η JBS και η BRF στη Βραζιλία, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία ανταγωνίζονται τους Βραζιλιάνους σε σημαντικές αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Εάν οι Ουκρανοί εξαγωγείς σταματήσουν να στέλνουν κρέατα εν μέσω των δυσκολιών που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο, ο Santin υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια «μεγάλη πρόκληση».