Έτσι θα είναι το νέο αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά Πηλίου (βίντεο)

Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα το έργο για την ολοκλήρωση του λιμένα Πλατανιά Δήμου Νοτίου Πηλίου με  προϋπολογισμό 6.485.240 ευρώ, που χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Φορέας υλοποίησης  του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Βήμα βήμα προχωράμε ένα έργο ουσίας που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού καταφυγίου Πλατανιά, μετατρέποντας το σε ένα  καλά οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων, τον ανεφοδιασμό των σκαφών και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων», δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Σε συνεργασία – σημειώνει – με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη και τους περιφερειακούς συμβούλους, με ολοκληρωμένο σχέδιο και διεκδίκηση  πετυχαίνουμε αποτελέσματα που κάνουν τη ζωή πολλών ανθρώπων καλύτερη. Η επέκταση και αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου, εκσυγχρονίζει τη δουλειά των αλιέων, προσελκύει μεγάλα σκάφη και εν τέλει δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που στηρίζουν και ενισχύουν το εισόδημα των ανθρώπων της περιοχής».

Η κατάσταση σήμερα

Σήμερα, ο Λιμένας Πλατανιά αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες των αλιευτικών σκαφών. Συγκεκριμένα, λόγω των κυματικών συνθηκών που διαμορφώνονται εντός της λιμενολεκάνης, τα σκάφη σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να παραμείνουν δεμένα στον υφιστάμενο μώλο και παραμένουν απροστάτευτα στα ανοικτά. Επίσης, η υποδομή της υφιστάμενης εγκατάστασης είναι ελλιπής, ενώ τα διαθέσιμα κρηπιδώματα και ο χερσαίος χώρος πίσω από αυτά δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης αλιευτικής δραστηριότητας στα αλιευτικά πεδία του Βόρειου Αιγαίου. Στις περιόδους αυτές, τα αλιευτικά σκάφη συχνά αναγκάζονται να δέσουν σε διπλή ή και τριπλή σειρά, προκειμένου να εκφορτώσουν τα αλιεύματα τους και να εφοδιαστούν σε καύσιμα και τρόφιμα. Επίσης, τα φορτηγά – ψυγεία λόγω της έλλειψης ικανού χερσαίου χώρου δυσκολεύονται να πλησιάσουν στα κρηπιδώματα και να ελιχθούν, ενώ ορισμένες φορές αναγκάζονται να σταθμεύσουν επί της παραλιακής οδού επιβαρύνοντας τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Με την υλοποίηση των έργων ολοκλήρωσης του Λιμένα Πλατανιά, θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση σκαφών παράκτιας και μέσης αλιείας, μεγέθους έως και 26 μέτρα μήκος. Η δυναμικότητα του λιμένα θα είναι της τάξης των 50 σκαφών, εκ των οποίων περί τις 15 μηχανότρατες/γρι-γρι μέσης αλιείας και 35 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας. Στα εν λόγω σκάφη θα παρέχονται συνθήκες ασφαλούς ελλιμενισμού και ικανού μήκους και τεχνικών χαρακτηριστικών κρηπιδώματα για την εκφόρτωση των αλιευμάτων, καθώς και επαρκής χερσαίος χώρος για την μεταφόρτωση των αλιευμάτων και την τροφοδοσία των σκαφών.

Πηγή: ertnews.gr