EU RICE: Ενημέρωση για την καλλιέργεια ρυζιού και το βιώσιμο περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη

Με εξαιρετικά αποτελέσματα και με μια ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία υλοποιείται για δεύτερη χρονιά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης και προβολής του μεσόσπερμου ρυζιού, EU RICE, που τρέχουν από κοινού η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Καθώς ο μεγαλύτερος ορυζώνας της Ελλάδας βρίσκεται έξω από τη Θεσσαλονίκη, στη Χαλάστρα, η προβολή και η προώθηση του προϊόντος σε ευρωπαϊκές και άλλες αγορές αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣΘ, Κώστας Γιαννόπουλος, βρίσκεται ήδη στα σκαριά το επόμενο αντίστοιχο πρόγραμμα με εταίρο και πάλι τους Ισπανούς, αφού η συνεργασία κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης, για τη βιώσιμη πτυχή, τη σημασία και τη θετική επίδραση της καλλιέργειας του ρυζιού, στις περιοχές όπου καλλιεργείται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΘ, Χρήστο Τσιχήτα, το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι υψηλής ποιότητας και αξίας και είναι ιδιαίτερα ασφαλές, αφού τηρούνται οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αγροτική παραγωγή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας.

Ο κ. Τσιχήτας αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα του προγράμματος σε χώρες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στην ασφάλεια του προϊόντος σε σύγκριση με αυτά τρίτων χωρών. Οι παραγωγοί έχουν την τεχνογνωσία να παράγουν ένα άριστης ποιότητας προϊόν, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απουσιάζουν από την περιφέρεια μεγάλα δομικά έργα, τα οποία θα επιτρέψουν τα επόμενα 50 χρόνια να έχουμε επάρκεια σε νερό. «Χρήζουν μεγάλης βελτίωσης τα εγγειοβελτιωτικά έργα που είναι πάρα πολύ παλιά και πρέπει επιτέλους να γίνουν μεγάλοι ταμιευτήρες νερού, γιατί το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για την παραγωγή του ρυζιού και δεν θα είναι πάντα εδώ για τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.

Το ρύζι έχει μια σημαντική κοινωνικοπολιτιστική και οικολογική σημασία σε αρκετές μεσογειακές χώρες. Η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται από 3,5 έως 5,5 κιλά αλεσμένου ρυζιού σε χώρες που δεν καλλιεργείται, δηλαδή στις βόρειες χώρες. Την ίδια ώρα, στη Νότια Ευρώπη η ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται από 6 έως 18 κιλά.

Το 80% της παραγωγής ρυζιού στην ΕΕ γίνεται στην Ισπανία και στην Ιταλία με ένα επιπλέον 12% στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Στην παραγωγή του ρυζιού έχει μπει και η Ρωσία, ενώ εμφανίστηκε πρόσφατα και η Ουκρανία με 25.000 εκτάρια. Στην εκδήλωση για την προώθηση του μεσόσπερμου ρυζιού παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ στη Διεύθυνση Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων, Βασίλειος Τόμπρας, ο οποίος είπε ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται 29 προγράμματα προώθησης συνολικής αξίας άνω των 55 εκατ. ευρώ, ο Ισπανός εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια German Carratala και η Chef Ambassador του προγράμματος, Ντίνα Νικολάου.