«Πάντα και μόνο ο συνεταιρισμός» για τις σύγχρονες «Εύες» του Πηλίου

sigxrones-agrotisses-zagora
Σπυριδούλα Αργυρίου - Μαρία Βολιώτου

Δύο γυναίκες με όρεξη και αγάπη για τη γη και τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, αποφάσισαν να αφήσουν την πόλη και να ασχοληθούν με τον «απαγορευμένο καρπό του παραδείσου». Η Μαρία Βολιώτου και η Σπυριδούλα Αργυρίου, αγρότισσες που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη μηλοκαλλιέργεια, μιλούν στην «ΥΧ» για την επιλογή τους αυτή, τις δυσκολίες και τα πλεονεκτήματα της αγροτικής ζωής, αλλά και για τα σχέδιά τους για το μέλλον και τις συμβουλές τους στους νέους αγρότες.

Η Μαρία Βολιώτου επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ζαγορά πριν από 23 χρόνια, για να μαγευτεί από το χωριό και τις μηλιές του. Πιο πριν ζούσε στην Γερμανία, δεν είχε καμία σχέση με τον αγροτικό κλάδο, ήταν εκπαιδευτικός, ενώ είχε εργαστεί και στον χώρο της εστίασης. «Μόλις είδα το Πήλιο και τις μηλιές του το αγάπησα, είπα αυτό θέλω να κάνω» δηλώνει η ίδια. «Γνώρισα τον σύζυγό μου, αυτοκινητιστή στο επάγγελμα κι εγώ ήμουν εκείνη που τον έπεισα να αναλάβουμε τα κτήματα των γονιών του και να ασχοληθούμε με τη μηλοκαλλιέργεια», αφηγείται. Σήμερα καλλιεργεί 10.000 δέντρα στους οπωρώνες τους και σχεδιάζει το μέλλον τους γύρω από αυτά.

Η Σπυριδούλα Αργυρίου, νεότερη στον αγροτικό κλάδο, προερχόμενη όμως από αγροτική οικογένεια, στα ίδια βήματα με τη Μαρία, επέλεξε να αφήσει τη ζωή στο Βόλο και τη δουλειά της υπαλλήλου σε ιδιωτική εταιρεία, για να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής της, τη Ζαγορά, και να ασχοληθεί με τα κτήματα του πατέρα της. Σε μία έκταση 25 περίπου στρεμμάτων καλλιεργεί κυρίως μήλα, και σε μικρότερη ποσότητα κάστανα, ελιές και μούσμουλα, ενώ πειραματικά έχει φυτέψει και ιπποφαές, καθώς, όπως υποστηρίζει, «θέλω συνεχώς να δοκιμάζομαι σε νέα πράγματα και νέες καλλιέργειες». Μπήκε στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 και μόνος στόχος της είναι η εξέλιξη των καλλιεργειών της.

«Ο συνεταιρισμός πάντα και πάνω από όλα»

Και οι δύο γυναίκες είναι μέλη του ΑΣ Ζαγοράς. Η Μαρία γνώρισε τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς μέσω του πεθερού της, που ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη. «Πάντα και μόνο ο συνεταιρισμός», δηλώνει με έμφαση, για να τονίσει τα μεγάλα οφέλη που έχει από αυτήν τη συνεργασία. Ο ΑΣ Ζαγοράς είναι συμπαραστάτης και σύμβουλος και για τις δύο γυναίκες, όχι μόνο για τη διαχείριση και προώθηση της παραγωγής τους, αλλά και για όλα τα στάδια της καλλιέργειας, την παροχή συμβουλών, την εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό των κτημάτων τους. Η Σπυριδούλα, εκτός από μέλος, εργάζεται και στο διαλογητήριο του συνεταιρισμού, τον οποίο έμαθε από τον πατέρα της. «Μπορεί και να μην έκανα το βήμα να γυρίσω πίσω, αν δεν υπήρχε ο συνεταιρισμός», επισημαίνει. «Είναι πολύ μεγάλο στήριγμα, οι γεωπόνοι του μας συμβουλεύουν για τις καλλιέργειες, τους ψεκασμούς, κάνουν επισκέψεις για να ελέγξουν την εξέλιξη των καρπών στα κτήματά μας. Είμαστε ευλογημένοι που υπάρχει αυτή η συνεργασία», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Εξέλιξη με σύγχρονα συστήματα φύτευσης

mila-dentra-zagora-piliouΗ Μαρία έμαθε για τη μέθοδο της πυκνής φύτευσης από τον ΑΣ Ζαγοράς. «Μέσω του συνεταιρισμού, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε Ελλάδα και Ιταλία για τη μέθοδο της πυκνής φύτευσης στη μηλοκαλλιέργεια και αρχίσαμε να την εφαρμόζουμε με τον σύζυγό μου πριν από 8 χρόνια, όταν υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα της μικροκαρπίας», δήλωσε. Έκτοτε, χρόνο με τον χρόνο άλλαζαν κι από ένα κτήμα και φέτος ολοκλήρωσαν και τα τελευταία τους δέντρα. «Πήραμε το ρίσκο να μπούμε σε αυτήν τη μέθοδο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», επεσήμανε. «Τα δέντρα είναι πιο μικρά, άρα διαχειρίσιμα, η καλλιέργεια είναι πιο αποδοτική, έχουμε περισσότερη και καλύτερη παραγωγή» σημείωσε, αναφέροντας ότι «οι μηλιές αποδίδουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, ο καρπός φτάνει στο 100% της απόχρωσης χωρίς καμία βοήθεια, ενώ το στρέμμα παίρνει πια 350 δέντρα».

Και η Σπυριδούλα, η οποία έχει ως πρωταρχικό στόχο την επένδυση στα κτήματά της, έχει στα άμεσα μελλοντικά της σχέδια να περάσει τη μηλοκαλλιέργειά της στο σύγχρονο σύστημα της παλμέτας. «Αν και είμαι λίγο καιρό στον χώρο, έχω αρχίσει σιγά-σιγά να χαμηλώνω τα δέντρα μου και θέλω αργότερα να κάνω τη μέθοδο της παλμέτας για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στον χειρισμό τους, αφού είμαι και γυναίκα», δήλωσε. «Πρώτα σκέφτομαι να επενδύσω στα κτήματα, να τα φτιάξω όπως τα ονειρεύομαι και στα επόμενα βήματά μου, ανάλογα και με την ιεράρχηση των αναγκών μου, θα είναι και η βελτίωση του εξοπλισμού. Για τον λόγο αυτόν, σκέφτομαι κάποιο σχέδιο βελτίωσης πιο μακροπρόθεσμα, γιατί θέλω διαρκώς να εξελίσσομαι», συμπλήρωσε η ίδια.

Συμβουλές προς τους νέους φιλόδοξους γεωργούς

Η αγροτική ενασχόληση και ειδικά η καλλιέργεια των μήλων, είναι κάτι που συνιστούν ανεπιφύλακτα οι δύο αγρότισσες. «Τα δεντράκια αυτά είναι σαν να βλέπεις τα μωρά σου να μεγαλώνουν και να γίνονται ενήλικες άνθρωποι», λέει η Σπυριδούλα, οπότε «αν οι νέοι αγαπούν αυτό τον χώρο και την ύπαιθρο, όλα θα πάνε καλά», συμπληρώνει. Για τη Μαρία, το μόνο εμπόδιο είναι ο καιρός. «Όλα τα υπόλοιπα είναι αντιμετωπίσιμα. Αν μπεις και δουλέψεις καλά και συνετά και αναπτύξεις μια συνεργασία με έναν συνεταιρισμό σαν τον δικό μας, είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις και θα σου αποδώσει», σημειώνει, για να κλείσει λέγοντας ότι «θα το συνιστούσα, όπως το συνιστώ στην κόρη μου».