EURAKNOS: Δημιουργία πλατφόρμας για τη συγκέντρωση καλλιεργητικών πρακτικών και τεχνολογιών

Αρκετές είναι οι φορές που τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού προγράμματος δεν φτάνουν στο χωράφι για να τεθούν σε πρακτική εφαρμογή, με αποτέλεσμα το σύνολο των διαθέσιμων πληροφοριών να χάνεται χωρίς να φτάνει στον τελικό δέκτη. Λύση στην παραπάνω πρακτική θα δώσει το ερευνητικό έργο EURAKNOS, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα και το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αποθετήριο για τη συγκέντρωση και διάθεση ψηφιακού υλικού που έχει ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο άλλων Θεματικών Δικτύων.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης στην ομάδα Ευφυούς Γεωργίας του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηρακλής Πανουτσόπουλος, αναφέρει στην «ΥΧ», ότι «θα συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικές με καλλιεργητικές πρακτικές, με την εκτροφή ζώων, με την αξιοποίηση και διαχείριση φυσικών πόρων (π.χ. διαχείριση υδάτινων πόρων για την κάλυψη αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών), με την αξιοποίηση διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων και εργαλείων στη διαχείριση καλλιεργειών και εκτροφή ζώων και σχετικές με πρακτικές ακριβείας όσον αφορά την εφαρμογή εισροών στις καλλιέργειες.Οι πληροφορίες αυτές θα απευθύνονται σε όλα τα μέλη της αγροτικής κοινότητας. Ιδιαίτερα, επιδιώκεται να προσεγγιστούν και να ενημερωθούν, σχετικά με τον σκοπό και τα αποτελέσματα του έργου (προκειμένου να γίνουν χρήστες του υπό ανάπτυξη ψηφιακού αποθετηρίου), αγρότες, δασοκόμοι και αγροτικοί σύμβουλοι.

Με άλλα λόγια επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με την καθημερινή αγροτική πρακτική. Το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο από τους τελικούς χρήστες, μέσω μιας κατάλληλα ανεπτυγμένης και εύκολης στη χρήση πλατφόρμας».

Πρόσβαση στην ήδη υπάρχουσα γνώση

Η συγκέντρωση και διάθεση της ήδη υπάρχουσας γνώσης είναι ο απώτερος σκοπός του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Πανουτσόπουλος αναφέρει: «Διανύουμε μια εποχή όπου τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία και η υφιστάμενη συλλογική γνώση μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά στο πλαίσιο ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων σε φλέγοντα προβλήματα σχετικά με την καθημερινή αγροτική πρακτική και παραγωγή. Τέτοιου τύπου λύσεις και πρακτικές έχουν γίνει διαθέσιμες στην κοινότητα από τα διάφορα Θεματικά Δίκτυα, ωστόσο ο εντοπισμός και η υιοθέτησή τους δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο. Η διαπίστωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η παραχθείσα γνώση είναι αρκετά διασπαρμένη και, συνεπώς, δύσκολο να εντοπιστεί.

Για να μπορέσουμε να καινοτομήσουμε, χρειάζεται να έχουμε άμεση πρόσβαση σε υπάρχουσες πρακτικές και γνώση. Αυτή είναι ακριβώς η συμβολή του έργου EURAKNOS. Να συγκεντρώσει, δηλαδή, την υφιστάμενη γνώση και να τη διαθέσει στην αγροτική κοινότητα με ένα εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι, δε θα απαιτείται σπατάλη χρόνου προς αναζήτηση ψηφιακού υλικού σε πολλές διαφορετικές πηγές».

Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Πανουτσόπουλο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση σε ένα εύρος ψηφιακού υλικού, θα μπορούν να αντλήσουν έμπνευση, να εφαρμόσουν καινοτόμες πρακτικές στη δική τους καθημερινή πρακτική, αλλά και να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις συνεχίζοντας αυτή την κληρονομιά καινοτομίας στον τομέα της γεωργίας.