Η ευρωπαϊκή γεωργία μέσα από τα μάτια των νέων Κινέζων αγροτών

Όλα τα χρήσιμα συμπεράσματα από την επίσκεψη στην αγροτική ύπαιθρο της ΕΕ

kinezoi-neoi-agrotes

Τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και την Εσθονία είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν 12 Κινέζοι αγρότες στο πλαίσιο διακρατικού πρότζεκτ ΕΕ-Κίνας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε νέους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα. Από τις 15 έως τις 28 Απριλίου, η ομάδα των επισκεπτών είχε την ευκαιρία να βιώσει ιδίοις όμμασι την εμπειρία της ευρωπαϊκής γεωργίας. Δύο εξ αυτών, ο Shusheng Zhu και ο Zilong Zou, ανέλυσαν τα ομολογουμένως πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή την άκρως διδακτική επίσκεψη.

Γεωργία που δεν παρεμβαίνει με ασέβεια στο περιβάλλον και στη ζωή

Το στοιχείο που εντυπωσίασε περισσότερο τους Κινέζους αγρότες είναι ότι αφενός η διάρθρωση των υποδομών της αγροτικής Ευρώπης δεν αλλοιώνει το φυσικό τοπίο στον βαθμό που αυτό συμβαίνει στη χώρα της Άπω Ανατολής και αφετέρου υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα ευζωίας. «Στην Ευρώπη, η αγροτική ύπαιθρος συμβαδίζει με τη φύση, διαφυλάσσοντας τα παλαιότερα κτίσματα και επιτυγχάνοντας την αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τη νέα αγροτική δομή της Κίνας, την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη της υπαίθρου», αναφέρει ο Shusheng Zhu, ο οποίος ηγείται μιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που απλώνεται σε 16 στρέμματα γης και περιλαμβάνει θερμοκηπιακές καλλιέργειες αμπέλου, αποσκοπώντας και στον αγροτουρισμό.

«Οι περισσότερες παραστάσεις που πήρα από την Ευρώπη, είτε πρόκειται για παραγωγούς και καταναλωτές είτε για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συνηγορούν στη διαπίστωση ότι δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε ζητήματα όπως η καλή μεταχείριση των ζώων, η κλιματική αλλαγή και η βιολογική γεωργία», προσθέτει ο Zilong Zou, ο οποίος ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια λαχανικών.

Σύγχρονος εξοπλισμός και εγκαταστάσεις

Όταν καλούνται να προσδιορίσουν τι ακριβώς ξεχωρίζουν από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επισκέφθηκαν, οι Κινέζοι αγρότες στέκονται στα εξελιγμένα γεωργικά μηχανήματα και τις αναβαθμισμένες υποδομές που διευκολύνουν τη ζωή στην ύπαιθρο. «Τα μεγάλα αγροτικά μηχανήματα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Μεγάλης Βρετανίας και του Βελγίου, όπως τα σκαπτικά και τα μηχανήματα για τη σπορά, γλιτώνουν τον αγρότη από την καταπόνηση, είναι αποτελεσματικά και γρήγορα, παρέχοντας δείγματα για την καλλιέργεια στο χωράφι», επισημαίνει ο Shusheng Zhu. Ο Zilong Zou συμπληρώνει «μεγάλη εντύπωση μου έκανε μια βιολογική εκμετάλλευση στο Βέλγιο, όπου όχι μόνο η τεχνολογία και οι εγκαταστάσεις παραγωγής ήταν πολύ προηγμένες, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των αγροτών και των αγρεργατών ήταν πολύ καλές».

Η ΕΕ ηγείται της κούρσας προς μια σύγχρονη γεωργία

Οι νέοι αγρότες από την Κίνα αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις πάνω στους κλάδους του ενδιαφέροντός τους, ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να οργώσουν το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες. «Έχοντας επίγνωση ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι φύτευσης που χρησιμοποιούνται στην Κίνα χρειάζονται αναβάθμιση, συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα κυρίως για να επισκεφθώ την ευρωπαϊκή αμπελοοινική παραγωγή. Το πρόγραμμα συνέβαλε στο να κατανοήσουμε στοιχεία της παραγωγής, της επεξεργασίας, των επιχειρησιακών διαδικασιών, του σχετικού εξοπλισμού παραγωγής και των τρόπων διεξαγωγής επιχειρηματικών συνεργασιών με τα οινοποιεία στην Ευρώπη, μέσα από την προώθηση της ανταλλαγής μαθησιακών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», τονίζει ο Shusheng Zhu και συμπληρώνει: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ευρώπη, παρακολούθησα την πορεία προς μια σύγχρονη γεωργία και την τάση της ανάπτυξης νέων αγροτικών περιοχών. Μπορεί να μην κατάφερα να δω από κοντά κάποια εταιρεία που να σχετίζεται με τα σταφύλια, αλλά συνάντησα ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις του κρασιού και τώρα εξετάζουμε από κοινού τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε μελλοντικά».

Επιπλέον, στους Κινέζους αγρότες δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν κτήμα τους καλές πρακτικές, που πλέον είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν και οι ίδιοι στις δικές τους εκμεταλλεύσεις. «Η μαθησιακή διαδικασία στην Ευρώπη ήταν πολύ αποδοτική», παραδέχεται ο Zilong Zou. «Όχι μόνο ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου, ώστε να συνεχίσω να ασχολούμαι με τη βιολογική γεωργία, αλλά μέσα από αυτήν έμαθα και για κάποιες γεωργικές τεχνολογίες και εξοπλισμούς στους οποίους σίγουρα μπορώ να επενδύσω».

Αξιοποιώντας όλα τα εφόδια που τους προσέφερε το διακρατικό πρόγραμμα, οι Κινέζοι αγρότες φιλοδοξούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενθάρρυνση περισσότερων νέων συμπολιτών τους, ώστε να ασχοληθούν  με τον πρωτογενή τομέα της Κίνας, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του.