Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Νεμέα

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού» της Ελλάδας συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές και να ενημερωθούν σχετικά με την παραγωγή οίνου.

Μία από τις πλέον φημισμένες περιοχές για την ποιότητα του οίνου, αλλά και τα οινοποιεία της, είναι και η Νεμέα που, πέρα από τις φυσικές της ομορφιές και το ενδιαφέρον που προκαλεί η ιστορία και τα αρχαία μνημεία της, είναι γνωστή και μέσα από το οινοποιητικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού». Τα τελευταία δύο χρόνια, οι οινοπαραγωγοί της περιοχής της Νεμέας, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν με περισσότερη αποτελεσματικότητα τον οινοτουρισμό, ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, προχωρώντας πλέον σε λεπτομερή καταμέτρηση όλων όσων αφορούν τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Νίκος Βλάχος, επεσήμανε ότι «η Νεμέα έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται όχι μόνο πολύ κοντά στην Αθήνα, αλλά και στον οδικό κόμβο της διέλευσης των τουριστών για την Πελοπόννησο. Συνδυάζοντας κάποιος τον τουρισμό στις περιοχές με αρχαία, όπως το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας, είναι σαφές ότι θα επισκεφθεί και οινοποιεία της περιοχής, αφού η Νεμέα είναι η πατρίδα και το βασίλειο της πολυδύναμης ποικιλίας Αγιωργίτικο, που είναι η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία αμπέλου της Νότιας Ελλάδας. Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νεμέα (PDO Nemea) θεσμοθετήθηκε από το 1971, δημιουργώντας έτσι ένα πανίσχυρο όνομα».

Υποδομές

Ο οινοτουρισμός στη Νεμέα απευθύνεται τόσο σε ξένους όσο και σε Έλληνες, ωστόσο η παραμονή στην περιοχή, αυτήν τη στιγμή, είναι δύσκολη, αφού υπάρχουν προβλήματα υποδομής, τόσο σε επίπεδο εστίασης όσο και διαμονής. Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι «μόλις σταθεροποιηθεί η προσέλευση των τουριστών, θα υπάρξει και ενδιαφέρον από ιδιώτες για δημιουργία μονάδων εστίασης και ξενοδοχείων, ώστε κα καλυφθεί και αυτό το έλλειμμα, αφού σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι ξενώνες». Η οργανωμένη προσπάθεια για τον τουρισμό ξεκίνησε το 2011 και, στη συνέχεια, η συνεργασία του Δήμου Νεμέας με τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας μελέτης, με τίτλο «Στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης οινικού τουρισμού στη Νεμέα 2014-2016».

Μέσα από αυτήν τη μελέτη τέθηκαν ως στρατηγικές προτεραιότητες η δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη οινικού τουρισμού, η προβολή, η ανάπτυξη και η καθιέρωση της ζώνης Νεμέας ως ο κυριότερος προορισμός οινικού τουρισμού και η αύξηση υπάρχουσας ετήσιας επισκεψιμότητας. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Νίκος Βλάχος υποστήριξε ότι «από τη Νεμέα περνούν περίπου 40.000 τουρίστες και με την προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχώς αύξηση. Υπάρχουν οινοποιεία που συνεργάζονται με ταξιδιωτικά γραφεία και το θετικό είναι ότι όλα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο».

Επισκεψιμότητα

Επικοινωνώντας με το κτήμα Παλυβού, που ιδρύθηκε το 2005, η υπεύθυνη για τον οινοτουρισμό και τις ξεναγήσεις, Κατερίνα Καραναστάση, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Ο οινοτουρισμός, τα τελευταία χρόνια, έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Το κτήμα μας δέχεται ετησίως περισσότερους από 20.000 επισκέπτες, τόσο ξένους (Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς, Άγγλους, Κινέζους και άλλων εθνικοτήτων) όσο και Έλληνες. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού με το φημισμένο όνομα Νεμέα είναι να μας ακολουθήσετε σε μία διαδρομή που περνάει μέσα από τον αμπελώνα, εκεί όπου όλα ξεκινούν, συνεχίζει στο οινοποιείο και εξελίσσεται στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος, με τα 300 δρύινα βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός, όπου γίνεται και η γευσιγνωσία πέντε κρασιών μας για ομάδες δέκα ατόμων και άνω». Επίσης, όπως επισημάνθηκε, ο κύριος όγκος των οργανωμένων γκρουπ με ξένους, κυρίως τουρίστες, εμφανίζεται από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβρη.

Ο Νίκος Μπουζινέλος, που μετέχει στον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας τόσο με την εταιρεία «Venikos», που παρέχει υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού, όσο και με την εταιρεία «Σοφία της φύσης», που παράγει βιολογικά προϊόντα, επισημαίνει ότι «ο οινοτουρισμός είναι κάτι πολύ νέο για να την περιοχή και αναπτύσσεται με προσοχή κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν πάνω από δέκα οινοποιεία που έχουν υποδομές για να έχουν επισκεψιμότητα και αυξάνονται συνεχώς, αφού υπάρχει προσέγγιση των τουριστικών γραφείων. Η εταιρεία μας συνεργάζεται με Ελβετούς, που διοργανώνουν επισκέψεις για άτομα που έχουν οινοποιητικά ενδιαφέροντα». Στόχος είναι η προσέγγιση γραφείων, που ασχολούνται αποκλειστικά με τον οινοτουρισμό. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας δραστηριοποιούνται 40 οινοποιητικές επιχειρήσεις και περίπου 100 μικρές που παράγουν χύμα κρασί. Η έλλειψη υποδομών διανυκτέρευσης, προς το παρόν, είναι εμφανής, αφού υπάρχουν τέσσερα διαμερίσματα και το αρχοντικό της «Venikos», ενώ από οινοποιεία αυτό που διαθέτει μία υποδομή οκτώ δωματίων είναι το οινοποιείο «Semeli» στο Κούτσι της Νεμέας.

Τα οινοποιεία της Β. Ελλάδας

Και στη Β. Ελλάδα, 18 οινοποιεία θα παραμείνουν ανοιχτά, για να δώσουν την ευκαιρία σε επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τα οινοποιεία και να γευτούν τα κρασιά τους. Πρόκειται για το «Κτήμα Κατσαρού» στη Διαδρομή του Κρασιού των Θεών Ολύμπου και στη Διαδρομή Κρασιού της Ηπείρου το «Κατώγι Αβέρωφ», το «Κτήμα Γκλίναβος» και το «Οινοποιείο Ζοίνος».

Στη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών ανοιχτά θα είναι τα οινοποιεία «Κτήμα Βογιατζή», «Κτήμα Δύο Φίλοι», «Κτήμα Στεργίου» και «Κτήμα Άλφα».

Στη Διαδρομή Κρασιού της Νάουσας τα «Μπουτάρη», «Κυρ-Γιάννη» , «Κτήμα Φουντή» και «Βαένι», ενώ στη Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας το «Κτήμα Χατζηβαρύτη».

Στη Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης ανοιχτά στο κοινό θα είναι το οινοποιείο «Κεχρής» και το «Κτήμα Γεροβασιλείου», ενώ στη Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής ανοιχτές πόρτες θα έχει το «Κτήμα Πόρτο Καρράς».

Τέλος, στη Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά το «Κτήμα Βίβλια Χώρα» και «Κτήμα Παυλίδη».