Στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Πολωνία για το Μπιαλοβιέζα

Η εκτεταμένη υλοτομία φέρνει το αρχέγονο δάσος στο χείλος της κατάρρευσης

sto-edwlio-tou-eurwpaikou-dikastiriou-h-polwnia-gia-to-Bia+Γowie+-a

Στην παραπομπή της Πολωνίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβη η Κομισιόν, ζητώντας την άμεση απαγόρευση της υλοτόμησης στο τοπικό δάσος Μπιαλοβιέζα. Το τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης εκπέμπει εδώ και καιρό σήμα κινδύνου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η εκτεταμένη υλοτομία στο δάσος Μπιαλοβιέζα, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που έχει αναδείξει στο παρελθόν η «ΥΧ». Η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία είχε εκπονήσει το επίμαχο αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης δασών, υποστήριζε ότι η υλοτόμηση είναι απαραίτητη για την προστασία του δάσους από τους σκολυτίδες (έντομα, γνωστά και ως «σκαθάρια του φλοιού»), αλλά και για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Τα επιχειρήματα αυτά έχουν απορριφθεί από το σύνολο της επιστημονικής και οικολογικής κοινότητας.

Τον περασμένο Απρίλιο, έχοντας αφουγκραστεί τις κραυγές αγωνίας για τα κομμένα δέντρα –ορισμένα εκ των οποίων φέρονταν να έχουν υπερβεί τον ένα αιώνα ζωής–, η Κομισιόν κάλεσε την Πολωνία να απέχει από την υλοτομία μεγάλης κλίμακας και της έδωσε έναν μήνα διορία για να συμμορφωθεί. Παρ’ όλα αυτά, η πολωνική κυβέρνηση προχώρησε απτόητη στην εφαρμογή του σχεδίου της.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά της Πολωνίας, ώστε να ανασταλούν αμέσως οι εργασίες στο Μπιαλοβιέζα και να διασφαλιστεί η ακεραιότητά του. Την πρωτοβουλία αυτή έσπευσε να επικροτήσει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF.