Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πόλη μας – Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής

Με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πόλη σας» πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα διευρυμένο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Παρόντες-συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων, νέοι και πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για «Τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και τις ευκαιρίες που ανοίγουν αυτά για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Το κοινό υποδέχτηκε και στις δύο πόλεις ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος έδωσε έμφαση στην παρουσία νεολαίας στο ακροατήριο και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα στο πάνελ. Συγκεκριμένα, στην Κομοτηνή το πάνελ πλαισίωσαν η Άννα Δάντη, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής Σύνταξης «διαΝΕΟσις» (Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης) και δύο εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικότητας: ο Δημήτρης Κρις, διευθύνων σύμβουλος Tuvunu Α.Ε. και ο Δημήτρης Στορδόπουλος, συνιδρυτής της Tribe Wearables. Στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης ο ιδιωτικός τομέας εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του εργοστασίου Εβροφάρμα Χρήστο Παπαζηλάκη ο οποίος μίλησε για την συνεισφορά και την εμπειρία της Εβροφάρμα. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας μίλησε για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την αξιοποίηση των ΑΠΕ στον Δήμο.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης άνοιξαν τις εργασίες στην Κομοτηνή, υποδεχόμενοι τους καλεσμένους ομιλητές και το κοινό. Ο πρώτος σημείωσε το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια ανάπτυξης. Ο δήμαρχος μίλησε για τις δυνατότητες εισροής πόρων από την ΕΕ τονίζοντας πως όποιος δουλεύει σοβαρά στην κατεύθυνση προσέλκυσης ευρωπαϊκών πόρων επιτυγχάνει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

– Στρατηγικές επενδύσεις από την ΕΕ για την Ελλάδα

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μίλησε για το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων 2: Στρατηγικές επενδύσεις από την ΕΕ για την Ελλάδα». Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μια καλά προετοιμασμένη χώρα και αναφέρθηκε σ’ ένα σημαντικό νομοσχέδιο  που διεκδίκησε μέσα από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας όπου ανήκει. «Έδωσα την γνωμοδότηση αυτής της επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι αντιδράσεις από τις μεγάλες χώρες που προσπαθούν ν’ απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ήταν πολλές. Η προσπάθεια είχε καλά αποτελέσματα, αλλά το ζητούμενο είναι να τα αξιοποιήσουμε». Η κ. Καϊλή εξήγησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους 50 δις. ευρώ από διάφορους τομείς του προϋπολογισμού «για να δοθούν σαν εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες ώστε να αναλάβουμε ένα μεγάλο ποσοστό του ρίσκου και ν’ αρχίσουν να επενδύουν στην μετά την κρίση Ευρώπη και την Ελλάδα». Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πίσω στην απορροφητικότητα γιατί προϋποτίθεται και η εκδήλωση ενδιαφέροντος, με απλά λόγια κάποιος ν’ αναλάβει το ρίσκο. Ενημέρωσε ότι με την αρωγή μιας μεγάλης ομάδας επιστημόνων κατάφεραν να επεκτείνουν τους τομείς που χρηματοδοτούνται. Άνοιξαν τους κλάδους πέρα από τα ενεργειακά και περιελήφθησαν οι  υποδομές  για τον τουρισμό κι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ΠΑΜ-Θ. Επίσης, είναι η γεωθερμία και γενικά οι ΑΠΕ που αποτελούν προτεραιότητα, οι μεταφορές, η έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι αγροτικές επιχειρήσεις, η αλιεία, οι δημιουργικές βιομηχανίες, η καινοτομία στην παραγωγή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Η κ. Καϊλή εξήγησε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται το «φθηνότερο χρήμα», όπως είχε χαρακτηριστικά, καθώς γίνεται συνέταιρος της επιχείρησης η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. «Θέλουμε μια πρόταση που να έχει την προοπτική να είναι κερδοφόρα» είπε, προσθέτοντας «θέλουμε μεγάλα projects που θα στηρίξουν όλη την οικονομία της περιοχής». Κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων να πιέσουν την κυβέρνηση ν’ αλλάξει ρότα, εξηγώντας ότι χρειάζεται να βρεθεί τρόπος να ξεπεράσουμε τις εθνικές κυβερνήσεις μια και στα μειονεκτήματα προσέλκυσης επενδυτών είναι η υπερφορολόγηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γίνει φιλικότερη απέναντι στις επενδύσεις.

Αναφερόμενη στην περιφέρεια ΑΜ-Θ η ευρωβουλευτής σημείωσε το πλεονέκτημα της γειτνίασής της με άλλες χώρες και την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, τους Δήμους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής.

-Διαφήμιση-