Εuropatat: Πρόβλημα στη διαθεσιμότητα σπόρων λόγω Brexit

Στις αρχές του μήνα, η Europatat κάλεσε την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία να βρουν λύση στο ζήτημα των συναλλαγών σπόρων πατάτας στη «μετά Brexit εποχή». Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία για τις μεταξύ τους συναλλαγές, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες να έχει διογκωθεί.

Οι εισαγωγές της ΕΕ πάγωσαν από πέρσι τον Ιανουάριο, ενώ το Λονδίνο επέβαλε αντίστοιχο πάγωμα τον περασμένο Ιούλιο. Το ζήτημα έχει τεθεί στην COMAGRI της Ευρωβουλής, ενώ εκτιμάται ότι αφορά αμφίδρομες εμπορικές συναλλαγές σπόρων της τάξης των 25.000-30.000 τόνων ετησίως. Η ένωση των πατατοπαραγωγών έχει τοποθετηθεί αναφέροντας ότι επηρεάζονται παραγωγοί σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η χώρα που βιώνει πιο έντονα τις επιπτώσεις της κατάστασης είναι η Ιρλανδία, που εισάγει από τη Μεγάλη Βρετανία 10.000-12.000 τόνους ετησίως. Από αυτούς, το 25% κατευθύνεται στη Βόρεια Ιρλανδία. «Η έλλειψη σε σπόρους από τη Μεγ. Βρετανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στους παραγωγούς της Β. Ιρλανδίας», αναφέρει η Europatat.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πατατοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΚΣΑ Αρκαδίας, Θανάσης Τσιοτίνας, η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί άμεσα από την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, πιθανόν να υπάρξουν έμμεσες, αλλά περιορισμένες συνέπειες: «Οι παραγωγοί πατάτας στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στην εγχώρια αγορά, χρησιμοποιούν σπόρο κυρίως από την Ολλανδία και δευτερευόντως από την Αυστρία και άλλες χώρες. Θεωρητικά, εφόσον οι χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της διαθεσιμότητας, δεν το λύσουν, θα στραφούν σε προμηθευτές από τις χώρες που παίρνουμε και εμείς.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος για τον παραγωγό για δύο λόγους: Πρώτον, οι ποσότητες που προμηθεύεται η χώρα μας είναι πολύ περιορισμένες, άρα το ενδεχόμενο έλλειψης ποσοτήτων θεωρείται απίθανο. Δεύτερον, εξαιτίας του κόστους παραγωγής στην περιοχή μας τουλάχιστον προβλέπεται σημαντική μείωση των φυτεύσεων».

Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις με τη Μεγάλη Βρετανία δεν φαίνεται να μας επηρεάζουν, ο ίδιος αναμένει μεγάλη αύξηση στον πατατόσπορο: «Αν και είναι νωρίς, οι μέχρι τώρα πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς από την αγορά αναφέρονται σε αύξηση στην τιμή των σπόρων της τάξης του 30%».