Στην εξάρθρωση ενός εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη πώληση δυνητικά επικίνδυνου κρέατος αλόγου στις αγορές της Ισπανίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ιταλίας προχώρησε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol σε συνεργασία με την ισπανική πολιτοφυλακή.

Η επιχείρηση «Yucatan», η οποία στόχευε στην παράνομη εμπορία αλογίσιου κρέατος που είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, κατέσχεσε περισσότερο από μισό τόνο μη ανιχνεύσιμου κρέατος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol. Αυτή η δραστηριότητα θεωρείται ότι απέφερε παράνομα κέρδη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, καθώς αυτή η έλλειψη εποπτείας εγκυμονεί «σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη ζωονοσογόνων νόσων που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο», σύμφωνα με την υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ.

Οι εθνικές αρχές της Ισπανίας συνέλαβαν συνολικά 35 άτομα που συμμετείχαν στο δίκτυο απάτης, ενώ άλλες έξι συλλήψεις έγιναν από τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία. Η έρευνα εντόπισε, επίσης, έξι εταιρείες που συνδέονται με το δίκτυο.