Eurostat: 6,8% του πληθυσμού της ΕΕ σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση το 2023
Το 2023, το 6,8% του πληθυσμού της ΕΕ αντιμετώπισε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου στη δημοσιότητα.
Η Ελλάδα στην τρίτη θέση
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα ποσοστά σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης διαφέρουν πολύ. Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με 19,8%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (18,0%), την Ελλάδα (13,5%), την Ουγγαρία (10,4%) και την Ισπανία (9,0%).
Αντίθετα, η Σλοβενία (2%), η Κύπρος (2,4%), η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία (όλες με 2,5%) ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Υψηλότερα ποσοστά στις γυναίκες
Υψηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν στα άτομα κάτω των 18 ετών και τις γυναίκες, σε σχέση με άλλες ομάδες πληθυσμού.
Το 2023, η ΕΕ κατέγραψε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ των γυναικών (7,2%) σε σύγκριση με τους άνδρες (6,5%). Αυτό το μοτίβο είναι σταθερό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός από τα παιδιά κάτω των 18 ετών, όπου το ποσοστό για τους άνδρες (8,5%) ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι για τις γυναίκες (8,3%).
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών, το συνολικό ποσοστό ήταν 6,8%, με τις γυναίκες (7,2%) να έχουν υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες (6,4%). Για την ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης ήταν το χαμηλότερο, 5,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχαν χαμηλότερο ποσοστό (4,8%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (6,1%).
Η Ρουμανία «πρωταθλήτρια» στην υλική και κοινωνική στέρηση – Οι νοτιοανατολικές περιοχές σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά
Σε περιφερειακό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στα νοτιοανατολικά της Ρουμανίας, ξεπερνώντας το 30%, ενώ οι περισσότερες περιοχές στις σκανδιναβικές χώρες ανέφεραν ποσοστά κάτω του 5%.
Σημαντικές περιφερειακές ανισότητες παρατηρήθηκαν, με διακυμάνσεις που ξεπέρασαν τις 15 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία. Αντίθετα, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Λιθουανία παρουσίασαν διακυμάνσεις μικρότερες από 2,0 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, εννέα περιφέρειες είχαν ποσοστό ατόμων που αντιμετώπιζαν σοβαρή υλική και κοινωνική αποστέρηση που κυμαινόταν από 20,0% έως 29,9%. Οι περιφέρειες αυτές βρίσκονται κυρίως στις νότιες και ανατολικές χώρες της ΕΕ, εκτός από μία περιφέρεια στο υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν δύο περιφέρειες στη Ρουμανία, τρεις περιφέρειες στη Βουλγαρία μία περιφέρεια στην Ουγγαρία, μία περιφέρεια στην Ιταλία και μία περιφέρεια στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι περισσότερες περιφέρειες στις σκανδιναβικές χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Εσθονία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Τσεχία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Κροατία και τη Μάλτα και την Κύπρο είχαν ποσοστά σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης κάτω του 3,5%.
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα παρουσίασαν σημαντικές διαπεριφερειακές διαφορές στα ποσοστά σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης. Η διαφορά μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ποσοστού εντός αυτών των χωρών ήταν 22,2 ποσοστιαίες μονάδες, 19,9 ποσοστιαίες μονάδες, 19,7 ποσοστιαίες μονάδες, 16,9 ποσοστιαίες μονάδες και 15,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι διαπεριφερειακές διαφορές ήταν μικρότερες από 2,0 ποσοστιαίες μονάδες στη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία.