Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διεθνές Συνέδριο Μεσογειακής Διατροφής με καθηγητές του Harvard στη Χαλκιδική

16 Οκτωβρίου 2017 08:00 - 20 Οκτωβρίου 2017 17:00

Συνέδριο Μεσογειακής Διατροφής με καθηγητές του Harvard στη Χαλκιδική

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

Tα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής θα συζητήσουν κορυφαίοι διεθνείς επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την βραβευμένη τηλεοπτική σειρά The Cooking Odyssey, στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα στις 16 – 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθει το πενταήμερο διαδραστικό συνέδριο Mediterranean Diet and Health στο Sani Resort στη Χαλκιδική, με στόχο την προβολή της Μεσογειακής διατροφής και την εισαγωγή σε αυτό τον υγιεινό τρόπο διατροφής, στη θεωρία, αλλά και στη πράξη.

Έλληνες και ξένοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τα οφέλη και τις τελευταίες εξελίξεις για την γνωστή Μεσογειακή διατροφή, να επισκεφτούν ελαιοτριβεία, οινοποιία και τυροκομικές μονάδες και να γευτούν ελληνικά προϊόντα.

Το συνέδριο με συντονιστή τον Έλληνα Στέφανο Κάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας Μεσογειακής Διατροφής και Υγείας στο Χώρο Εργασίας που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2014.

«Η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή είναι κάτι που έχουμε μάθει από τους παππούδες μας και πλέον, τόσο τα καλύτερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο όσο και τα ιατρικά περιοδικά είναι θερμοί υποστηρικτές της. Το συνέδριο φιλοδοξεί να αναδείξει όχι μόνο την Μεσογειακή διατροφή αλλά και την Ελληνική διατροφή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα Ελληνικά προϊόντα, τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Κάλης.

Σήμερα η Μεσογειακή διατροφή, στην οποία περιλαμβάνεται η παραδοσιακή ελληνική  διατροφή είναι από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες που έχουν υπάρξει.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή είναι το πιο καλά τεκμηριωμένο πρότυπο διατροφής στον κόσμο για την προώθηση υγείας και μακροζωίας αναφέρει ο Walter Willett, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ. Και προσθέτει: «Το να βιώσει κανείς την Μεσογειακή διατροφή που είναι όχι μόνο νόστιμη αλλά και υγιεινή, στη γενέτειρα της την Ελλάδα, αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρια».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι διακεκριμένοι ομιλητές όπως οι:

-Walter Willett, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
-Frank Sacks, Καθηγητής Διατροφής και Καρδιαγγειακής Πρόληψης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ
-Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας
-Στέφανος Κάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ
-Ramon Estruch, Καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και συντονιστής της έρευνας PREDIMED
-Προκόπιος Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οι ομιλίες δεν θα εστιάσουν μόνο στις ευεργετικές ιδιότητες και τις τελευταίες εξελίξεις της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και στην εφαρμογή της διατροφής αυτής σε εργασιακούς χώρους, πανεπιστήμια και ξενοδοχεία.

Τα επιστημονικά στοιχεία αδιαμφισβήτητα υποστηρίζουν τη Μεσογειακή διατροφή, και η προβολή της από διακεκριμένους επιστήμονες στη χώρα μας μέσα από αυτό το συνέδριο, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να υπάρξει μια οργανωμένη προαγωγή της ελληνικής διατροφής και των προϊόντων της ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) αρχίζει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 με τις εξής θεματικές:

-Ιστορία και πηγές της μεσογειακής διατροφής.

-Παχυσαρκία, διαβήτης και σύγχρονη διατροφή.

-Επιδημιολογία της μεσογειακής διατροφής.

-Ελληνικά φυτά και βότανα: Ο ρόλος τους στη μεσογειακή διατροφή, αλλά και ως φυσικών μέσων αποκατάστασης.

Οι θεματικές της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2017 είναι:

-Βασικές συνιστώσες της μεσογειακής δίαιτας.

-Το ελαιόλαδο ως φάρμακο.

-Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Τι αγοράζω για την οικογένειά μου.

-Αιγοπρόβειο γάλα και ελληνικό γιαούρτι.

Οι θεματικές της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017 είναι:

-Μια τυχαία δοκιμασία της μεσογειακής διατροφής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

-Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Barilla με τη μεσογειακή διατροφή.

-UMass Dining: Το μεγαλύτερο αυτόνομο πρόγραμμα συλλογικής εστίασης.

-Έρευνα για την «αυτοαναφερόμενη κατανάλωση και τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής» μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.

-Μεσογειακή διατροφή: Κλειδί για την ανάπτυξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

-Παρουσίαση της «Μακεδονικής Κουζίνας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι θεματικές της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 2017 είναι:

-Προφορικές παρουσιάσεις νέων ερευνητών.

-Πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές της μεσογειακής διατροφής ως πρωτογενούς πρόληψης.

-Πολυφαινόλες και επιπτώσεις στην υγεία.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης επιστήμονες, όπως οι Walter C. Willett, Eric Rimm, Mercedes Sotos Prieto, Προκόπιος Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου, Δημήτρης Κουρέτας, Nicholas H.E. Mezitis, Ramon Estruch, Rosa Maria Lamuela, Αντωνία Τριχοπούλου κ.ά.

Επίσης, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, η Επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Ελένη Μαλούπα, η Διευθύντρια Διατροφής της Barilla Valeria Rapetti, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εστίασης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Ken Toong, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς κ.ά.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
16 Οκτωβρίου 2017 08:00
Τέλος:
20 Οκτωβρίου 2017 17:00
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

Sani Resort
Χαλκιδική,Ελλάδα