Ευρωβαρόμετρο: Μακράν οι πιο δύσπιστοι και αρνητικά διακείμενοι απέναντι στην ΕΕ οι Έλληνες

Την εμπιστοσύνη μόλις του 26% των Ελλήνων «απολαμβάνει» η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Ευρωβαρόμετρου, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Τα ευρήματα της έρευνας κατατάσσουν τη χώρα μας μακράν τελευταία στη λίστα των κρατών-μελών, όσον αφορά την εμπιστοσύνη, και στην πρώτη, όσον αφορά την αρνητική εικόνα για την ΕΕ.

Το 35% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει αρνητική εικόνα για την ΕΕ, με τους Τσέχους (32%), τους Βρετανούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους (27%) να ακολουθούν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Έλληνες εμφανίζονται επιφυλακτικότεροι και εν γένει αρνητικότεροι ακόμα και σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εμπιστοσύνης απέναντι στην ΕΕ ανέρχεται σε 42%, παραμένοντας πάντως υψηλότερος από την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια (35%).

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχει θετική εικόνα για την ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται. Το ποσοστό πλέον ανέρχεται σε 43%, όντας το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2009.