Έχει λόγους να… αισιοδοξεί φέτος το καλαμπόκι

Πάνω από 20 λεπτά τα πρώιμα, λιγότερα ,στρέμματα και μειωμένες αποδόσεις προσφέρουν στηρίγματα στις τιμές

Όλα τα φόντα για να κινηθεί ψηλότερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ξεπερνώντας ακόμα και τις «τρικλοποδιές» των φθηνών εισαγωγών από τα Βαλκάνια, μοιάζει να έχει φέτος το καλαμπόκι, καθώς οι μειωμένες ποσότητες αλλά και η υψηλή ποιότητα της παραγωγής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καλύτερες τιμές στον παραγωγό.

Την ώρα που οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών πάνε πίσω τη συγκομιδή σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και οι ανεμοστρόβιλοι έχουν «θερίσει» ένα μεγάλο ποσοστό της σοδειάς στην Ηλεία, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την αγορά είναι ενθαρρυντικά. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα πρώιμα καλαμπόκια που αλωνίστηκαν στις αρχές του μήνα «έφυγαν», σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και με 22-23 λεπτά το κιλό, ενώ αυτά που ακολούθησαν αγοράζονται αυτό το διάστημα με τιμές 1-2 λεπτά υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Το θετικό κλίμα ενισχύει και η κίνηση της Ένωσης Βόλου να ξεκινήσει παραλαβές από την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, με τιμή 18 λεπτά, όταν πέρυσι προσέφερε 17 λεπτά το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτάσεις που σπάρθηκαν φέτος με καλαμπόκι υπολογίζονται μειωμένες κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. είχαν καλλιεργηθεί συνολικά 1,05 εκατ. στρέμματα) ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αποδόσεις.

«Είναι λιγοστό φέτος το ελληνικό καλαμπόκι και θεωρούμε ότι, δεδομένης της υψηλής του ποιότητας, έχει καλή προοπτική», λέει στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης. Η συγκομιδή στον νομό εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και οι πρώτες παραλαβές της Ένωσης έγιναν, όπως αναφέρει ο ίδιος, στα 18 λεπτά το κιλό. «Οι περισσότεροι έμποροι δεν μας ακολούθησαν καθώς τη θεώρησαν υψηλή», σχολιάζει και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή δίνουμε 16 λεπτά, όμως εκτιμώ ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε η αγορά να ανέβει ψηλότερα το επόμενο διάστημα».

  • Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί