Εξισωτική 2016: Πως η πολιτική της στοχευμένης παρέμβασης έγινε «δώσε σε όλους από λίγο»

Στο ΦΕΚ η ΥΑ με το νέο θεσμικό πλαίσιο της εξισωτικής αποζημίωσης

Σημαντικές εκπλήξεις στις τσέπες των παραγωγών φέρνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για την τρέχουσα χρονιά. Μοιάζει παράδοξο, όμως εκτός από την ονομασία που παρέμεινε ίδια, λίγα χαρακτηριστικά της αποζημίωση δεν άλλαξαν. Στην πράξη μόνο η κεντρική πολιτική στόχευση της ενίσχυσης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας έχει διατηρηθεί, όμως οι νέοι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη στα μέτρα αυτά έχουν αλλάξει σημαντικά το χαρακτήρα της ενίσχυσης.

Ο νέος φορέας παίρνει σάρκα και οστά

Φτάνει μία γρήγορη ματιά στον συγκριτικό πίνακα για να γίνει αντιληπτό ότι, εκτός των γενικών όρων που διατηρήθηκαν ως είχαν, έχουν επαλειφθεί  όλοι οι περιοριστικοί όροι και προϋποθέσεις ένταξης στα αντίστοιχα μέτρα του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Η μόνη προϋπόθεση ένταξης αφορά στην δήλωση επιλέξιμων εκτάσεων σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή, εκτός βέβαια από την προφανή απαίτηση ικανοποίησης του κριτηρίου του ενεργού γεωργού το οποίο ισχύει για όλες τις ενισχύσεις.

Οι βασικές διαφορές

Στη νέα εξισωτική, η αποζημίωση δεν δίνεται αποκλειστικά στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών/μειονεκτικών περιοχών αλλά σε όποιον δηλώνει εκτάσεις σε αυτές ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε και το κατώτερο όριο των 20 στρεμμάτων (2 εκτάρια) για την ένταξη στα μέτρα.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 μικροκαλλιεργητές αποκτούν πρόσβαση στην εξισωτική αποζημίωση για πρώτη φορά, εισπράττοντας ποσά από ένα (1)!!! έως και 250 ευρώ ταυτόχρονα όμως και χιλιάδες δικαιούχοι κάτοικοι αστικών περιοχών θα πληρωθούν το ίδιο με τους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο αριθμός των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης τετραπλασιάστηκε τη φετινή χρονιά ξεπερνώντας τους 330.000, από 86.000 που ήταν το 2015. Η εκτίναξη του αριθμού των δικαιούχων αναπόφευκτα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στα ποσά που θα εισπράξουν φέτος οι παλαιοί δικαιούχοι. Για να εξοικονομηθούν τα χρήματα που θα διατεθούν και στους νέους δικαιούχους, τα νέα μέτρα προβλέπουν μεγάλες μειώσεις στα ανώτατα ποσά ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο. Έτσι το πλαφόν μειώνεται από τα 7.500 ευρώ στα 3.300 για τις Ορεινές και από τα 7.000 στα 2.500 για τις Μειονεκτικές περιοχές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκη Πεβερέτου στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα.