Εύβοια: Διαδρομές φύσης και πολιτισμού από τους φορείς της περιφέρειας

Με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. ξεκινά το πρόγραμμα «Διαδρομή φύσης και πολιτισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-ΟΙΔΟΙΠΟΥΣ». Το όνομα του Οιδίποδα έρχεται για να συμπληρώσει την προσπάθεια, προκειμένου να αναδειχτεί η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Μπορεί ο Οιδίποδας να είναι ο μυθικός βασιλιάς της Θήβας, ωστόσο μέσα από αυτή την προσπάθεια αναδεικνύεται όλο το μεγαλείο της ιστορίας του τόπου.

Η δράση σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Στερεάς, μετά από πρόταση του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προϊόντος πολιτισμού και τουρισμού που διαμορφώνεται με βάση τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού από επτά επιλεγμένους τόπους της Στερεάς. Σημεία αναφοράς αποτελούν η Χαλκίδα με την Ερέτρια, οι Δελφοί με τον Παρνασσό, το Καρπενήσι συνολικά με την Ευρυτανία, οι Θερμοπύλες με τα Καμένα Βούρλα και η Λαμία με το κάστρο, η Θήβα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο Ορχομενός Βοιωτίας και, τέλος, η Σκύρος ως εμβληματικό νησί.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, επιδιώκεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση του εισοδήματος του τοπικού πληθυσμού και το βασικότερο από όλα να προσδώσει ικανούς πόρους στα αξιοθέατα του πολιτισμού και της φύσης, προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερο, αλλά και να συντηρηθούν. Στόχος αυτού του φιλόδοξου προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μία διαδρομή, η οποία να αξιοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με παράλληλη τη δικτύωσή τους σε ένα ενιαίο ψηφιακό και φυσικό χώρο, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμος σε όλους τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Κούκουζα, πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του έργου, η δράση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον τουρισμό, αλλά πολύ περισσότερο για τον πρωτογενή τομέα. «Θέλουμε μέσα από αυτή την κίνηση να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στο σύμφωνο ποιότητας είτε αφορά τον πρωτογενή τομέα είτε τη μεταποίηση είτε την παροχή των υπηρεσιών», σημειώνει. Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα δηλώνει ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. «Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οινοποιοί, μελισσοκόμοι, ελαιοτριβείς, αγρότες και άλλες παραγωγικές ομάδες, ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το κεφάλαιο μέσα από την πολιτιστική και την περιβαλλοντική κληρονομιά του τόπου μας». Κλείνοντας, ο κ. Κούκουζας είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία και με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άμεσο και να προσδώσει προστιθέμενη αξία. Μέσα από την ένταξη όλων αυτών των αξιοθέατων της φύσης και του πολιτισμού παράλληλα παρακινείται και ο επιχειρηματικός κόσμος να συμμετέχει ενεργά σε αυτό το δίκτυο. Εκτός από το ΕΣΠΑ, οι φορείς που διαχειρίζονται το έργο αναζητούν και επιμέρους χρηματοδοτικούς πυλώνες, ώστε να ολοκληρώσουν γρηγορότερα την προσπάθεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.