Ευδεμίδα και μύγα της Μεσογείου απειλούν το αμπέλι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 3η πτήση της ευδεμίδας στην ενδιάμεση ζώνη του Ν. Ηρακλείου (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης) και στην Κάτω Μεσσαρά, με τη δραστηριότητα του εντόμου να αυξάνεται.

Η πτήση της τρίτης γενιάς του εντόμου ξεκίνησε όμως και στις πρώιμες περιοχές του Νομού Σερρών. Επίσης, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου καταγράφει ότι στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων διαπιστώθηκε αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της τρίτης περιόδου πτήσης της ευδεμίδας. Οι προνύμφες της 3ης γενιάς του εντόμου εκκολάπτονται πάνω στις ράγες, την εποχή που τα σταφύλια διανύουν το στάδιο της ωρίμασης.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας τονίζει ότι στα σημεία όπου αναπτύσσονται οι προσβολές της ευδεμίδας στις ράγες αναπτύσσονται δευτερογενώς προσβολές βοτρύτη και όξινης σήψης. Αυτή την εποχή, ο ψεκασμός κατά της ευδεμίδας συνιστάται να κατευθύνεται μόνο στη ζώνη των σταφυλιών και να λαμβάνεται μέριμνα για την καλή κάλυψη αυτών.

Μύγα της Μεσογείου

Την περίοδο αυτή καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και διαπιστώνονται προσβολές σε φρούτα που ωρίμασαν πριν από τα σταφύλια (π.χ. βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα), όπως και διάσπαρτα νύγματα σε ράγες σταφυλιών στις περιοχές με ιστορικό, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Με βάση τις οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο, τα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών (όπως Μαλάδες, Φοινικιά, Σταυράκια, Αθάνατοι, Προφ. Ηλίας, Αρχάνες κ.λπ.), πρέπει να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια ως εξής:

✱ Με τοποθέτηση από νωρίς παγίδων μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης.

 Σε ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμαση να χρησιμοποιούν σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα.