Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά και απειλές που προβληματίζουν τους Ισπανούς αγρότες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περισσότερης υποστήριξης κατά τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο γεωργίας. Η νέα εμβληματική πολιτική τροφίμων της ΕΕ, η στρατηγική «Από το Aγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F), θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μετάβαση σε έναν πιο πράσινο πρωτογενή τομέα.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η μείωση κατά 50% στη χρήση των φυτοφαρμάκων, η μείωση κατά 50% στις πωλήσεις αντιμικροβιακών και ο στόχος της χρήσης του 25% της αγροτικής γης για βιολογική γεωργία.

Η Ένωση Por otra PAC («Για μια άλλη ΚΑΠ»), ένας συνασπισμός 30 οργανώσεων που περιλαμβάνουν αγρότες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και εμπειρογνώμονες τροφίμων για ένα διαφορετικό όραμα για το πρόγραμμα αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ, υποστηρίζει τη στρατηγική, αποκαλώντας την ένα «πρώτο βήμα» προς μια πράσινη μετάβαση.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, Fernando Vinegla, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ισπανία που δείχνουν ότι η αλλαγή είναι πλέον γεγονός. «Η στρατηγική F2F είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ισπανία, μια χώρα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Εάν κινηθούμε γρήγορα προς τις πιο βιώσιμες επιλογές, ο αντίκτυπος θα είναι χαμηλότερος».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η ποικιλομορφία της ισπανικής γεωργίας είναι, επίσης, ένα βασικό πλεονέκτημα. «Το τρέχον μοντέλο γεωργίας πρόκειται να καταρρεύσει και δεν επιλύει προβλήματα, όπως η απερήμωση των αγροτικών περιοχών. Απαιτούνται λύσεις».

Αν και αισιόδοξες για το μέλλον του κλάδου, οι ισπανικές ενώσεις αγροτών εκφράζουν την ανησυχία τους για την ιδέα της «κάλυψης περισσότερων απαιτήσεων με λιγότερα κεφάλαια». Ο F. Vinegla τονίζει ότι η Ισπανία είναι σε χειρότερη θέση από χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, όσον αφορά την κρατική στήριξη, επειδή αυτές «δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις πράσινες επενδύσεις».

Στο μεταξύ, η Συμμαχία για την Αειφόρο Γεωργία (ALAS), μια ομάδα που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ισπανικών οργανώσεων αγροτών, προειδοποίησε ότι οι νέες πράσινες απαιτήσεις που προέρχονται από τις Βρυξέλλες έρχονται σε ακατάλληλη στιγμή, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τομέας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι αυτό απειλεί την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της ΕΕ.

www.euractiv.com