Ευνοϊκές οι συνθήκες στο αμπέλι για τη μόλυνση από περονόσπορο

Στη διαπίστωση ότι οι βροχοπτώσεις της άνοιξης προκάλεσαν ευνοϊκές συνθήκες για πρωτογενείς μολύνσεις περονόσπορου προχώρησε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας. Επίσης, διαπιστώνεται ότι καθημερινά, οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις περονόσπορου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αμπέλι αναπτύσσεται ταχύτατα αυτή την περίοδο και ότι όλα τα πράσινα τμήματα είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε προσβολές, συνιστώνται τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα πριν από την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Επίσης, συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων. Εάν εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμοστεί προληπτικός ψεκασμός όσο το δυνατόν πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

Σε εξέλιξη η πτήση της ευδεμίδας

Το περιφερειακό κέντρο δίνει, επίσης, οδηγίες για την ευδεμίδα στο αμπέλι, τονίζοντας ότι στις πεδινές περιοχές η πρώτη ακατάστατη πτήση του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γενικά, οι ζημιές από την 1η γενεά της ευδεμίδας δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Στα αμπέλια που έγιναν σοβαρές ζημιές την προηγούμενη χρονιά και κυρίως στις επιτραπέζιες ποικιλίες, συνιστάται εφαρμογή που αποσκοπεί στη μείωση του πληθυσμού των επόμενων γενεών του εντόμου ακριβώς πριν από την έναρξη της άνθισης (στάδιο μούρου-Η, βλαστός 15-30 εκ.) και εάν απαιτείται επανάληψη, 7-14 ημέρες αργότερα.